//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kettős állampolgárság/Magyarországi választások, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, Média, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

„Árnyékban” van-e az erdélyi magyar sajtó? Médiavita a Transindex-ügy nyomán – Krónika

Testületileg felmondott a múlt héten a legrégebbi erdélyi magyar internetes hírportál, az 1999-ben elindult Transindex szerkesztősége, hogy kiderüljön, a „napos oldal” helyett a legtöbben egy magyarországi ellenzéki sajtóorgánummal, a Telexszel közös projektben folytatják.

• Fotó: Montázs: Krónika

 

Búcsúüzenetükben állítják: a „szabad sajtó feladatát” nem lehet ellátni Erdélyben, vagy kapitulálnak a kiadványok a különböző politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig azt kockáztatják, hogy ellehetetlenítik őket, és „csomagolhatnak”.

A történtek apropóján az újságírók egyesületének elnökével és a jelenséget jól ismerő politológussal beszélünk arról, hogy

valóban ennyire fekete-fehér az erdélyi magyar sajtó helyzete?

Volt-e a rendszerváltozás óta a politikumtól független sajtója az erdélyi magyarságnak? Mit értünk egyáltalán sajtó és média alatt napjainkban? Van-e még igény a szerkesztőségi műhelyek által tematizált és rendszerezett, ellenőrzött tartalmakra, és ha igen, ki kellene ezt a tevékenységet finanszírozza?

Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Bakk Miklós politológussal és Szűcs László MÚRE-elnökkel a Krónika Live élő adásában, amelyben nézőink is feltehetik kérdéseiket.

A Krónika Facebook-oldalán és a Médiatér Youtube-csatornáján kedd este 19 óra körül kezdődő videópodcast során hozzászólásokban várjuk a nézői reakciókat.

 

2022. február 22., 12:21

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/barnyekbanr-van-e-az-erdelyi-magyar-sajto-mediavita-a-transindex-ugy-nyoman

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: