//
most olvassa...
Politika

Uralkodásának helyszínén, a gyulafehérvári várban állítanak emléket Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek – Krónika

Erdély aranykorára hivatott emlékeztetni Bethlen Gábor fejedelemnek a gyulafehérvári várban felállítandó egész alakos szobra, melyhez megvannak már az engedélyek. Az emlékművel a nagy államférfi által alapított kollégium 400 éves fennállását ünneplik.

Bethlen Gábor szobra uralkodásának helyszínén, a gyulafehérvári várban kap helyet • Fotó: Pinti Attila

 

„Minden akadály elhárult a szoborállítás elől” – újságolta a Krónikának csütörtökön Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, hogy valamennyi engedély megvan Bethlen Gábor gyulafehérvári szobrának felállításához. A politikus szerint a szoborállításban első perctől partner volt a gyulafehérvári önkormányzat és Gabriel Codru Pleşa polgármester. „Nem voltak fennakadások, rossz szándék senki részéről.

Egy Bethlen Gábor-szobor Gyulafehérváron méltó emléket állít a fejedelemnek, és előtérbe helyezi azt az időszakot, amikor a vezetése alatt Erdély az aranykorát élte. Erre pedig mind a magyaroknak, mind a románoknak emlékezniük kell”

– mutatott rá. Emlékeztetett, a szoborállítás ötlete rögtön a 2020-as választások után megfogalmazódott, amikor leültek tárgyalni a megyei koalíciós partnerekkel.

„Az RMDSZ egyik elvárása az volt, hogy azokon a Fehér megyei településeken, ahol jelentős számban élnek magyarok vagy jelentős magyar történelmi múlttal rendelkeznek, állíthassunk szobrot, nevezhessünk el utcát magyar személyiségekről” – idézte fel Ladányi Árpád Csaba. Mint mondta, Gyulafehérváron valamelyik erdélyi fejedelemnek – Bethlen Gábor, Báthory István vagy Bocskai István – kértek szobrot, az első valósul meg.

Beleilleszkedik a környezetébe

„Annak különösen örvendünk, hogy nem egy eldugott helyen, hanem Gyulafehérvár belső várában, a régi kollégium előtt állíthatjuk fel”

– ecsetelte a helyszín történelmi jelentőségét a megyei elnök. Érdeklődésünkre elmondta, bár a vár a román közösség körében a nagy egyesülés helyszíne, a helyszín nem képezte vita tárgyát a román és magyar fél között. „Az volt a kérésünk, hogy mindenképp köztéren legyen, egy méltó helyen, és ez a hely megfelel ennek” – magyarázta Ladányi.

Rámutatott, a várnak nemcsak román, hanem magyar múltja is van, ott létesült a kollégium 400 évvel ezelőtt, ott működött a katolikus teológia, abban az épületben, mely előtt a szobor fog állni, ott vannak a római katolikus egyház intézményei is. „Tökéletesen beilleszkedik majd a környezetébe” – biztosított az RMDSZ politikusa.

Az egész alakos szobor Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása • Fotó: Alba24.ro

 

Kérdésünkre elmondta, a művelődési minisztérium jóváhagyásával minden szükséges engedély megvan a szoborállításhoz.

„Rekordidő alatt történt ez, azt tervezzük, hogy május 21-én lesz az avatás” – mondta. Hozzátette, így szűkös a határidő, hiszen nem csak a szobrot kell megönteni, az alapzatot elkészíteni, hanem térrendezési munkálatokra is szükség lesz. Ennek ellenére bíznak benne, hogy tartani tudják a határidőt, hiszen

ekkor lenne a 400. évfordulója annak, hogy Bethlen Gábor 1622-ben megalapította híres kollégiumát, a Collegium Academicumot, melyet aztán 1662-ben Apafi Mihály fejedelem biztonsági okokból Nagyenyedre költöztetett.

Református finanszírozás

Ladányi Árpád Csaba rámutatott: a gyulafehérvári szoborállítási ünnepség nyitja a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium 400. fennállása kapcsán rendezett ünnepségek sorát. Ez alkalomból a református egyház zsinatot tart Gyulafehérváron, melyen a magyar református egyházkerületek püspökei is jelen lesznek. A Fehér megyei RMDSZ-elnök külön hangsúlyozta, hogy

a szoborállítás költségeit az Erdélyi Református Egyházkerület vállalta fel Kató Béla püspök kezdeményezésére, ők finanszírozzák az öntési munkálatokat, így a szobor a felállítása után az egyház tulajdonát fogja képezni.

„Az önkormányzat azzal járult hozzá a szoborállításhoz, hogy a területet a rendelkezésünkre bocsátja, és a felállítási munkálatok egy részét átvállalja” – fejtette ki az RMDSZ politikusa.

A szoborállítás helyszíne az egykori kollégium melletti körforgalom • Fotó: Alba24.ro

 

A munkálatok jelenlegi állásáról Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese a Krónikának elmondta, hogy jövő hétre várják az építkezési engedélyt, így elkezdődhet a tulajdonképpeni munka. Mint mondta, a dokumentum kiállításán múlik, hogy technikailag kivitelezhető-e a május 21-i avató.

Az esperes emlékeztetett, hogy a kiválasztott helyszínen – az emlékművet az egykori kollégium és az 1918. december 1. Egyetem (a katolikus teológia korábbi épülete) szomszédságában lévő körforgalomban helyezik el – van egy szobor, a Kultúra és a Nevelés címet viselő köztéri alkotás, melyet a városban a tanár szobraként emlegetnek.

Ezt a tanfelügyelőség udvarára költöztetik, és az elvitele után kezdődhet a helyszín előkészítése a Bethlen-szobor felállításához.

A fejedelem szobrát már elkezdte önteni alkotója, Deák Árpád nagyváradi szobrászművész, aki a nagyszebeni Samuel von Brukenthal-szobrot és a váradi Holnaposok szoborcsoportot is készítette.

Jószomszédság – a római katolikus egyház épületei a gyulafehérvári várban • Fotó: Pinti Attila

 

„Nem kis munka, hiszen nem egy kis méretű szoborról van szó, hanem egy nagyobbról” – hangsúlyozta Gudor. A korábban közölt adatok szerint Bethlen Gábor gyulafehérvári szobra bronzból készül, csiszolt, sötétbarna színű, magassága 2,7 méter lesz. Kettős osztatú andezittalapzaton áll majd, melynek alapterülete 1,2×1,2 méter, magassága egy méter lesz, mintegy 2,6 tonnát nyom, a szoborral együtt 3,5 tonnát.

Az esperes szerint a talapzat felső részére a fejdelem neve kerül latinul, ahogy maga is használta, illetve az időszak, amikor élt: „Gabriel Bethlen 1580–1629”.

Alsó részére a jelmondata – Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? – latinul és az általa alapított tanintézet fennállásának ideje: „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM.8,31), COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622–2022). „Ez mindenkinek elfogadható. Eddig mindenki pozitívan állt hozzá, reméljük, ezután is így lesz” – összegzett az esperes. Hozzátette: a papírforma szerint időben vannak, így remélik, hogy a kitűzött időpontban felavathatják Bethlen Gábor egész alakos szobrát uralkodásának helyszínén, a gyulafehérvári várban.

Pap Melinda

2022. április 08., 08:25 • utolsó módosítás: 2022. április 08., 12:41

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/uralkodasanak-helyszinen-a-gyulafehervari-varban-allitanak-emleket-bethlen-gabor-erdelyi-fejedelemnek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: