//
most olvassa...
Politika

Macron hazudik, miközben Franciaország nagy hasznot húz az ukrajnai háborúból – ehír

A még hivatalban lévő francia elnök, a liberális Emmanuel Macron strasbourgi kampányállomásán arról beszélt, milyen szerencsések a franciák, hogy demokráciában és békében élnek. Ekkor a közönségből valaki bekiabálta, hogy „Le a köztársasággal!”. Az elnökválaszáts első fordulóját megnyerő Macron egy félre nem érthető mondattal reagált a bekiabálásra: „Pont ezért, mert megteheted. Bekiabálhatod, hogy le a köztársasággal. Ez a különbség, hogy Franciaországban, Strasbourgban élsz, és nem pedig Magyarországon!”

Meggondolatlan (vagy nagyon is tudatos?) kiszólását a magyarországi balliberális média egyértelműen interpretálta, miközben a kormánypárti sajtó elhallgatta vagy „nehezen értelmezhetőnek” állította be. Ugyanis Macron ezzel expressis verbis azt mondta, hogy Franciaországban bármit lehet kiabálni egy nagygyűlésen, miközben Magyarországon nem. Hiszen ott, az Orbán-diktatúrában sem szólás- és véleményszabadság, sem sajtó- és gyülekezési szabadság nincs. Ezt ordítja jó ideje a Soros-média is.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a francia demokrácia semmivel sem jobb és tökéletesebb, mint a magyarországi, ráadásul a legutóbbi választási kampány is bizonyította, hogy a magyar ellenzék mindent megengedhetett magának, még azt is, amiért nyugaton bárkit nemzet- és hazaárulásért vonnának felelősségre, vagy legalábbi kitiltanák a közéletből.

Ami pedig Macron „francia köztársaságát” illeti: eddig mintegy 100 millió euró értékben szállított katonai felszerelést Ukrajnának, és további „katonai kapacitásokat” fog átadni a kijevi rezsimnek. Párizs segélynek és adománynak igyekszik beállítani a tetemes fegyverszállítást, de elemzők szerint mindennek ára van: valakik ki fogják fizetni az utolsó töltényt is. Nincs kizárva, hogy az Európai Unió polgárai, köztük a magyarok is.

Franciaország úgymond „védelmi eszközöket, optronikai felszereléseket, fegyverzetet és töltényeket, az Ukrajna szükségleteinek megfelelő fegyverzeti rendszereket” szállított Ukrajnának. „Amennyiben a konfliktus folytatódik, Franciaország a partnereivel arra készül, hogy tartósan katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, a védelmi iparunk mobilizálásának segítségével” – olvasható egy kormányközleményben. „Közösen kívánjuk az ukrán szükségleteknek megfelelő felszereléseket mozgósítani, és megszervezni az együttműködést a szövetségeseinkkel és partnereinkkel, valamint a segítségünket a képzés, illetve ezen felszerelések speciális támogatása területén” – tette hozzá a védelmi tárca.

Ugyanakkor Párizs más téren is „hadat üzent” Oroszországnak. A gazdasági tárca kedd este azt közölte, hogy Franciaország a Moszkva elleni büntetőintézkedések részeként eddig 23,7 milliárd eurónyi értékben foglalt le orosz érdekeltségeket. Ezek közül 573,6 millió euró értékű ingatlanvagyont. A listán első helyen szerepel 22,8 milliárd euró, amely az orosz jegybank francia számláin található. Ehhez jön még 178 millió euró értékben egyéb banki tulajdon. Franciaország korábban lefoglalt már négy teherhajót, négy luxusjachtot, közülük az egyiket egy héttel ezelőtt Marseille-ben 152,2 millió eurós értékben, hat helikoptert több mint 60 millió eurós értékben, valamint műtárgyakat 7 millió eurós értékben. A francia hatóságok 33 ingatlant és tucatnyi egyéb vagyontárgyat is lefoglaltak, köztük Roman Abramovics orosz milliárdos tucatnyi villáját és kastélyát a francia Riviérán és a karibi Saint-Barthélemy szigetén.

Ez már hadizsákmány?

R. B. M.

2022. április 14.

Macron hazudik, miközben Franciaország nagy hasznot húz az ukrajnai háborúból

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: