//
most olvassa...
Politika

Az RMDSZ Ciucă váradi kijelentéséről: „ma már mindegy, ki örvendett és ki nem” a román hadsereg bevonulásának – Krónika

„Száz év távlatából nézve ma már teljesen mindegy, hogy ki örvendett és ki nem az eseménynek”, a román hadsereg nagyváradi bevonulásának – jelentette ki a Krónikának Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivőjét Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdai kijelentésére reagáltattuk.

Nicolae Ciucă a szerdai nagyváradi rendezvényen • Fotó: Gov.ro

 

Amint arról beszámoltunk, a kormányfő szerdán Nagyváradon úgy fogalmazott: románok, magyarok és más nemzetiségű lakosok is éljenezve fogadták a 103 évvel ezelőtt, 1919. április 20-án Nagyváradra bevonuló román hadsereget. A román katonák valójában felszabadították Nagyváradot a „bolsevik uralom alól” – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő a városban a román bevonulás 103. évfordulója alkalmából tartott nagyszabású ünnepségen.

“Most 103 éve, április 20-án, húsvét ünnepén a román seregek bevonultak Nagyváradra az őket váró románok, magyarok és más nemzetiségek éljenzése közepette, hogy megvédjék a lakosságot, és felszabadítsák a zsarnokság alól”

– idézte a kormányfőt az Agerpres. Nicolae Ciucă szerdán úgy fogalmazott, hogy a város a Román Királyság „védelme” alá került, és a hatalomátvétel „békésen” történt, anélkül, hogy leváltották volna a korábbi magyar adminisztráció tisztviselőit. „A szabadság, demokrácia és béke jegyében a multietnikus és multikulturális Nagyvárad sorsát Romániára bízta, és jelenleg az ország egyik legvirágzóbb városa” – mondta az állami hírügynökség szerint Ciucă. Úgy vélte, hogy a hadsereg és az adminisztráció jelképesen találkozik Nagyváradon, hogy megemlékezzen a 103 évvel ezelőtt történtekről, amikor „a civil és a katonai hatalom minden hovatartozástól függetlenül összefogott a közjó érdekében”.

Ciucă az adott kor neves személyiségeiről is megemlékezett, Aurel Lazăr, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu és Traian Moşoiu mellett magyar részről Rimler Károly polgármestert és Jánossy Gyula főkapitányt említve.

Ciucă szerint a magyarok is éljenezve fogadták a bevonuló román katonákat Nagyváradon

 

Mindezek kapcsán megkérdeztük a kormányon lévő RMDSZ szóvivőjét, hogyan vélekedik a szövetség a miniszterelnök „történészi” kijelentéséről.

Száz év távlatából nézve ma már teljesen mindegy, hogy ki örvendett és ki nem az eseménynek. Ugyanakkor minden történelmi eseményt lehet többféleképpen értelmezni, ez a történészek dolga. Nekünk ma az a fontos, hogy az erdélyi magyar közösség otthon érezze magát a szülőföldjén, fejlődjön, gyarapodjon, biztonságban érezze magát

– mondta a Krónikának Hegedüs Csilla. – Ehhez járul hozzá az a számtalan befektetés is, amit a kormány tagjaiként sikerül Erdélyben megvalósítanunk. Kiváló példa erre a szerdán átadott nagyváradi sportcsarnok, amely Cseke Attila miniszterünk munkáját dicséri, és amelyet magyarok és románok is egyaránt használnak majd.”

Pataky István

2022. április 21., 10:46

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-rmdsz-ciuc-varadi-kijelenteserol-bma-mar-mindegy-ki-orvendett-es-ki-nemr-a-roman-hadsereg-bevonulasanak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: