//
most olvassa...
Csángók, Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, Mezőgazdaság, Politika, Régiók/autonómia

A sarjadó búza megáldásával indult el a Magyarok Kenyere program Nyárádszeredán – Maszol/közlemény

Az elmúlt évek járványügyi korlátozásai után ismét nagyobb létszámban kérhettek áldást a magyar gazdák a munkájukra és a termésre. A Magyar Örökség-díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program hagyományos nyitóeseményére, a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségre ezúttal Nyárádszeredán került sor.

Fotók: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

 

A búzaszentelés, a határ és a gabonaföldek megáldásának hagyománya a középkorig nyúlik vissza. A hívők Szent Márk napja környékén körmentet tartottak a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, a vetést a lelkipásztorok a négy égtáj felé fordulva áldották meg.

A program szervezői – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mindig más külhoni térségben tartják meg az ünnepséget, erősítve a határon túli szolgálatot, valamint az összetartozás és szolidaritás eszméjét. 2022-ben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) vállalta a társszervezést.

A nyárádszeredai határban megtartott búzaszentelésen felszólalók a több mint tíz éve zajló, határokon átívelő békés nemzetegyesítő politika eredményeire emlékeztettek, kiemelve, hogy a „Cselekvő nemzet évében” az együtt lélegző és egységesen fellépő magyarság önbizalommal telve, optimistán tekinthet a jövőbe.

A szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, illetve Süle Katalin, a NAK alelnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere program mára a karitatív munka mellett a szakmai együttműködés, a technológiai és tudástranszfer centrumává vált a Kárpát-medencében, valamint komoly bázisul szolgált és szolgál az ukrajnai háborút megszenvedő menekültek és kárpátaljai magyar testvéreink megsegítéséhez.

Az eseményen részt vett többek között Péter Ferenc, Maros megye Tanácsának elnöke, Barabási Antal Szabolcs romániai mezőgazdasági államtitkár, Papp Zsolt György, a magyar agrártárca helyettes államtitkára, számos parlamenti képviselő, helyi és térségi elöljáró is. Az ökumenikus búzaszentelő szertartást katolikus, református, evangélikus és unitárius lelkipásztorok celebrálták.

Tavaly a Kárpát-medencei magyar gazdák 1050 tonna terményt ajánlottak fel a nélkülözők részére. Számos gyermekotthon és szociális intézmény mellett többek között a csángóföldi magyarság számára is jutott a nagylelkű adományból. A szervezők továbbra is várják minden jószándékú felajánló segítségét, termény- vagy pénzadományát, illetve a személyi jövedelemadó 1%-át is, hiszen minden búzaszem, a legkisebb adomány is számít az elesettek támogatásában és a sikeres közös kárpát-medencei magyar jövő építésében.

2022. április 24., 14:25

https://maszol.ro/belfold/A-sarjado-buza-megaldasaval-indult-el-a-Magyarok-Kenyere-program-Nyaradszeredan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: