//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Magyarokról, Művelődés, Zene/tánc

„Addig szeretnék színpadon lenni, amíg ad ez valamit nekem” – Oláh Józseffel, a Parno Graszt frontemberével beszélgettünk – Krónika

Oláh József, az autentikus cigányzenéjéről híres Parno Graszt zenekar frontembere immár harminc éve. A Bohemian Betyars formációval az elmúlt években számos erdélyi fesztivál vendégei voltak már, a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett korlátozások feloldása után pedig újra visszatértek. Miniturnéjukon Marosvásárhely és Debrecen között Kolozsváron léptek fel, ahol már napokkal a koncert előtt elfogytak a jegyek. A frontember a Krónikának a két éves pandémia utáni telt házas koncertekről, a közös munkafolyamatról, a zenekar 30 éves évfordulójáról és az áprilisban ünnepelt Roma Kultúra Napjáról is beszélt.

• Fotó: Facebook/ Stairway Booking

 

„Látszott a közönségen a két év bezártság, hogy nincsenek korlátok, és végre kiszabadultak. Mindenki önfeledten, jól érezte magát. Ha öt órát játszunk, akkor ők annyit buliznak” – avatott be a színpadról látottakba Oláh József. Azt is elárulta ugyanakkor, hogy ha egyhetesre tervezték volna a turnét a háromnapos helyett, akkor nem biztos, hogy végig tudták volna zenélni, mert annyira el vannak szokva a hasonló kaliberű fellépésektől.

Azonban vissza kell állnunk a régi kerékvágásba, vissza kell szoknunk, ahogy a szervezetünknek is. Elképesztő erőt vesz ki egy hasonló koncert az emberből.

Ha még van három szám, nem biztos, hogy végig tudom játszani” – vallotta be Oláh József, aki arról is beszélt, hogy mennyire szeretnek a speed-folk freak-punk zenét játszó Bohemian Betyarsszal zenélni, a fiatalabb réteget megszólító formáció ugyanis nagyon jó hatással van rájuk, inspirálják és biztatják egymást. A Jóisten valahol nagyon jól összehozta ezt a két bohém és bolond zenekart, hiszen nagyon jól kiegészítik egymás – jegyezte meg.

Oláh József elmondta, a pandémia alatt is és jelenleg is folyamatosan bővítik közös repertoárjukat, készül két új daluk. Azon dolgoznak hogy egyre több olyan dal, közös feldolgozás legyen, amit az emberek ismernek, nem csak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is.

Szerinte ezeket a dalokat hasonlóan bohém feldolgozásban nem igazán hallják máshol, és „ez általában jól szokott elsülni”, tetszik a közönségnek a végeredmény.

Eddig a két együttes közönsége nem igazán fedte le egymást. Most azonban már a Bohemians rajongók eljárnak Parno Graszt koncertre, és fordítva is.

Ez egy külön projekt, amire szükségük van

„Kapunk hideget és meleget is egyaránt. A minap olvastam egy kommentet Facebookon, hogy bohócokkal álltunk össze, és megszégyenítjük a cigányzenét. Nem tudom, ki lehetett az illető, de valószínűleg nem járt még közös koncertünkön.

“Mindig akad egy két ilyen ember, akiknek habár nem tanúsítok túl nagy jelentőséget, de nincsenek tisztában azzal, hogy ez egy külön projekt, amire szükségünk van”

– szögezte le az zenész-énekes. Mint mondta, ezáltal a zenekar rajongói táborát is tudják növelni, ráadásul az nem kérdés, hogy imádják a Bohemian Betyarst, és szeretnek velük zenélni. Az énekes azt is nyomatékosította, hogy mindig a zenekar érdekeit tartja szem előtt, ez a felállás pedig a zenekar érdeke is.

Megtudtuk ugyanakkor, hogy a nyáron a Ghymes zenekarral lesz egy közös projektjük, augusztus 19-én, a Margitszigeti nagyszínpadon, amely szintén különlegesnek ígérkezik.

„Számomra mindenképp kihívás lesz, amit nagyon szívesen csinálok, mert szeretem a kihívásokat. Szerintem annak is nagy sikere lesz, mert amit az ember szívből csinál, és belead 120 százalékot, az nem sülhet el rosszul” – húzta alá Oláh József.

• Fotó: Facebook/ Stairway Booking

 

Cigányzenekar a nagyszínpadon

Úgy véli, hogy az elmúlt 30 évben mindent elértek, amit akartak, most már el lehet mondani, hogy a zenekar Magyarországon nagyszínpados lett. Innentől kezdve már azokon a színpadokon játszanak, amelyeket más cigányzenekarok még nem értek el.

Reméli, ez új távlatot nyit majd a zenekaroknak, és talán rájönnek a szervezők, hogy azt is figyelembe kellene venniük, hogy egy formáció mekkora közönséget vonz, és azok, akik ott vannak, hogy érzik magukat. Remélik, ezt a jeget meg tudják törni.

Az elkövetkező 30 évről Oláh József pozitívan vélekedik.

„Van utánpótlás, az terem nálunk, mint a gomba, attól nem félek. Magamon már érzem, hogy 51 évet a hátam mögött. Addig szeretnék színpadon lenni, amíg ad ez valamit nekem.

Amíg akár sírásközeli állapotba tudom hozni a közönséget, addig biztos hatvan, sőt hetven évesen is zenélni akarok. Ha egy év múlva nem leszek már ilyen hatással, akkor átadom a fiamnak” – összegezte a frontember.

A Roma Kulturális Napnak többről kellene szólnia

Az énekes az áprilisban ünnepelt Roma Kultúra Napjának kapcsán úgy nyilatkozott, hogy tudomása van arról, hogy ez a nap létezik, számon van tartva, ő azonban ezt cigányzenészként nem igazán érzi.

„Az, hogy csinálunk mindenféle roma kulturális napot, nem biztos, hogy kiteljesíti a Roma Kultúra Napját. Hiszen máskor is szerveznek roma napokat, erről szól a nyár, megkapják a pályázati pénzeket és mindenki roma napot rendez. Innentől kezdve pedig nem tudod elkülöníteni, hogy most ezt hova tegyed” – fejtette ki az énekes.

Szerinte a Roma Kulturális Napnak azokról a híres emberekről, festőkről, költőkről, nagyon híres zenészekről kellene szólnia, akik már nincsenek közöttünk.

Valamiképpen meg kellene emlékezni róluk, mert azok az elhunyt emberek nagyon sokat tettek és nagyon sokat köszönhetünk nekik, az ő érdemük is, hogy a roma kultúra itt tart most.

„Mindenki szervezi a roma napot, buliznak, mulatnak, erről szól csak az egész. Szerintem sokkal értelmesebb és értékesebb lenne, ha inkább megemlékezést szervezne mindenki” – vélte a frontember.

Simó Helga

2022. április 25., 11:07 • utolsó módosítás: 2022. április 25., 11:11

https://kronikaonline.ro/szines/baddig-szeretnek-szinpadon-lenni-amig-ad-ez-valamit-nekemr-n-olah-jozsef-az-autentikus-ciganyzenerol

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: