//
most olvassa...
Gazdaság, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, Mezőgazdaság, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Aranyos-menti borverseny: csaknem ötven nedű közül hirdettek győztest – Krónika

Kétéves kényszerszünet után újra megszervezték a hét végén az évtizedes hagyománnyal rendelkező Aranyos-menti borversenyt Aranyosegerbegyen, szombaton csaknem ötven borminta közül hirdettek győztest.

• Fotó: Facebook/Aranyosegerbegyi Magyar Ház

 

Balázs Győző, az Aranyosegerbegyi Magyar Házat fenntartó egyesület vezetője, az esemény főszervezője az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének közleménye szerint örömmel állapította meg, hogy a kétéves szünet nem törte le a térség borászainak a lelkesedését. Véleménye szerint a versenyző italok száma is bizonyíték arra, hogy szükség van a hasonló szakmai eseményekre.

A nemrégiben átadott magyar házban közel hetven résztvevővel zajlott a borverseny, melyet a házigazda köszöntője után Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke nyitott meg. A megyei elöljáró köszöntőjében kiemelte:

az egerbegyiek a borverseny szervezésével olyan hagyományt tartanak fent, mely a szakmaiságon túl a közösségépítésben is fontos szerepet játszik.

• Fotó: Facebook/Aranyosegerbegyi Magyar Ház

 

A versenybe a térségre jellemző, többségiben fehér borokat neveztek be. A mintákat jeligével ellátva egyenként mutatták be, majd ezt követően pontozták azokat. A borok értékelését Pap Péter nagyenyedi és Csiki Márton csombordi borász, pincészettulajdonos vezette le. Pontos eljárás, magas fokú higiéniai feltételek, figyelmes és szakszerű tárolás, ezek az alapelvek határozzák meg a jó bor készítését – így összegzett Pap Péter.

A szakember egyúttal arra buzdított mindenkit, hogy az Aranyos-mentére jellemző és ott őshonos, helyi szőlőfajtákkal dolgozzanak, a helyi jelleget népszerűsítsék.

Kiemelte, mennyire fontos lenne, hogy ismét visszakapja a térség a borászati hírnevét, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ehhez az is szükséges, hogy a kistermelők erősek, versenyképes, minőségi borokat készítsenek.

• Fotó: Facebook/Aranyosegerbegyi Magyar Ház

 

A 47 benevezett bormintából 17 bronz, 14 ezüst minősítést ért el. Arany minősítést hét bor kapott: Kiss Gyula tordai borász Rebeka és Emma nevű borai, Tőkés Levente aranyosegerbegyi termelő Paphegyi Áldás, Magyar Árpád kövendi borász Szerelem tüze és Milotai Sándor tordai szakember Csorgó, valamint Szalma István Nonó nevű bora.

A legtöbb pontot Magyari Árpád Aranyeső jeligével nevezett bora szerezte.

„Az Aranyos-vidéken a mezőgazdasága ma is az egyik alapvető gazdasági ágazat, ezen felül a borászatnak is helyet kell biztosítani. Külön öröm számunkra, hogy egy ilyen nagy hagyománnyal rendelkező esemény, szakmai és közösségépítő rendezvény partnerei lehetünk” – idézte a közlemény Antal Gézát, a Pro Agricultura Egyesület vezetőjét. Az egyesület Simon Zoltán falugazdász közreműködésével társszervezőként vett részt borverseny megrendezésében, valamint a díjak egy részét is biztosította. A Kolozs Megyei Magyar Gazdák Egyesülete is biztosított díjakat a borszemle első helyezettjeinek.

A díjazást követően a helyi magyar házat fenntartó egyesület jóvoltából a résztvevők egy vacsora keretében vitathatták meg az eredményeket, cserélhettek tapasztalatokat.

2022. április 25., 11:53

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/aranyos-menti-borverseny-csaknem-otven-nedu-kozul-hirdettek-gyoztest

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: