//
most olvassa...
Politika

Az RMDSZ frakcióvezetője a magyar érdeket védőket támadja – ehír

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője, egy bizonyos Csoma Botond szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti párt éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé.

A szürke kolozsvári jogtanácsosból és RMDSZ-es párkatonából román parlamenti képviselővé Csoma ma Facebook-bejegyzésében arra reagált, hogy a magyarországi ellenzéki párt három politikusa pénteken Románia budapesti nagykövetsége előtt tiltakozott a folyókon Romániából Magyarországra úszó temérdek hulladék, környezet- és élővíz-károsító szemét miatt. Csoma, aki a román kormánykoalícióba részt vevő RMDSZ Kolozs megyei elnöke is egyben, azzal a bődületes butasággal állt elő, hogy a környezetvédelem nem lehet olcsó politikai csatározások témája. Miközben mind Európában, mind globális szinten óriási politikai csaták, egymásnak feszülések és sőt nemzetközi konfliktus okozója a környezetkárosítás és az ezt generáló gazdasági verseny (lásd pl. a légköri károsanyag-kibocsátást és a műanyag-katasztrófát).

Csomát nyilván valamiféle pártfegyelem vagy a csordaszellem késztette e szerencsétlen megszólalásra: a tehetetlenségéről és inkompetenciájáról elhíresült Tánczos Barnát, a román kormány környezetvédelmi miniszterét próbálta védeni, aki szerinte már hivatalba lépése óta megoldásokat keres a Romániát elborító nyugati szemétimport, illetve az itteni hulladék Magyarországra történő alattomos „exportálása” ellen. Állítólag Bihar megyében már létre is hoztak két úszóhulladék-gyűjtőt és -lerakót a Körösökön.

Csoma Botond félretájékoztatással vádolta meg a tiltakozó jobbikosokat, holott az évtizedek óta zajló „román szemétexport” cáfolhatatlan tény, nem is beszélve a trianoni határokon át Magyarországra ömlesztett mérgekről, a ciántól a nehézfémekig. Zavaros gondolatmenetéből nem hámozható ki, hogy miként ver éket a „két baráti, szomszédos ország közé”, még kevésbé a a határokon innen és túl élő magyarok közzé az, aki Románia felelőtlen és hatástalan környezetgazdálkodását bírálja.

Egyértelmű, hogy bejegyzésével Csoma a román nemzetállam iránti lojalitását igyekezett az ortodox húsvét alkalmával kidomborítani. Róla ennyi mindenképpen érdemes tudni, hogy  a második mandátumát tölti a román törvényhozásban, ahol a hírhedt Securitate-utód Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő házközi parlamenti bizottság titkára. Emellett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésével, valamint Malajziával, Bolíviával és Kolumbiával kell baráti kapcsolatokat ápolnia Románia nevében.

R. B. M.

2022. április 25.

Az RMDSZ frakcióvezetője a magyar érdeket védőket támadja

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: