//
most olvassa...
Emberi jogok, Igazságügy, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Felélesztett magyarellenesség – Székely Hírmondó

A Brassói Táblabíróság 2022. 04. 20-án, szerdán kihirdetett határozatában hatályon kívül helyezte a Sepsiszentgyörgy zászlóját jóváhagyó, és ezáltal a hivatalos használatát lehetővé tevő, 2021-es kormányhatározatot. Helyt adott tehát a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, majd a később hozzájuk csatlakozó, Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetének. A pert kezdeményező felek a román jelenlétre utaló jelképek, például a város területén talált dák leletek vagy római pénzérmék valamelyikének a hiányát kifogásolták. Ugyanakkor az arany és kék színösszetételt is, mert azonos a székely zászlóéval. Az ítélet alapfokon született, így nem jogerős, megfellebbezhető.

A két román szervezet zászlóügyben tanúsított álláspontja és megtett lépései cseppet sem leptek meg, ezeket ugyanis eleve magyarellenes céllal hozták létre a háttérben megbúvó sötét erők. Feladatuk és küldetésük az egyéni és közösségi öntudatunkat erősítő, a fejlődésünket szolgáló kezdeményezések megakadályozása. A közérzetünk megmérgezése, az önbecsülésünk megrendítése, az energiánk lekötése és a helyzetünk ellehetetlenítése. A gyűlölet magvainak elszórása magyarok és románok között. Mindezt pedig a minket befeketítő rágalmak terjesztése, feljelentések végtelen sora és folyamatos nemtelen támadások, vagyis állandó jellegű védekezésre való kényszerítésünk által igyekeznek elérni és megvalósítani.

Hideg zuhanyként ért viszont az ügyben alapfokon eljáró bíróság álláspontja, mert ellenünk irányuló ellenszenvre utal. Hiszen az inkriminált zászló engedélyezése heraldikai és jogi szempontból megalapozott és kifogástalan, amint az illetékes szakemberek egyöntetű, írásba foglalt véleménye ezt bizonyítja. Ennek tudatában viszont kétségtelen, hogy a fájdalmasan igazságtalan döntés nem a Sepsiszentgyörgyön élő románok érdekében, hanem a lakosság zömét képező magyarok ellenében született. De különben is, a román ajkúak miért ne azonosulhatnának a kereszténységet, a jót, a bátorságot és vitézséget jelképező, a gonosszal szembeszálló és fölötte diadalt arató Szent György lovaggal, akinek az alakja a város zászlóján szintén fellelhető?

Bedő Zoltán

2022. áprilus 25., 00:03

Felélesztett magyarellenesség

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: