//
most olvassa...
Politika

Botránykrónika – feltámadás után – Népújság

Semmi sem számít, ha a politikai érdekek úgy kívánják. A politikusok minden lehetőséget kihasználnak saját maguk fényezésére, ellenfeleik lejáratására, ellehetetlenítésére. 

Február óta háború van a szomszédban, amire odafigyelnek a világ politikusai, különösen a romániaiak, és percről percre az országot fenyegető támadás lehetőségével riogatják az egyszerű embereket. Közben egymásról sem feledkeznek meg. Valamiféle perverz kéjjel támadják egymást. Ugyanez érvényes nyugati szomszédainkra is, ahol mintha még ma sem ért volna véget a kampány, teljes gőzzel folyik a sárdobálás, különösen a vesztes baloldal részéről. És, hogy kerek legyen a kép, Romániába is „beszólnak”, miután az erdélyi magyarság szavazatával azt a formációt támogatta, amelyet – szerintük – nem kellett volna.

A minap petícióval és három zsák kommunális hulladékkal tiltakozott a budapesti román nagykövetség előtt a Jobbik három politikusa, mondván, a szomszédos országból évtizedek óta hordják a szemetet a folyók a határ magyar oldalára. Ami – idézzük, „nemcsak a környezetet károsítja, de a magyar szerveknek milliárdos nagyságrendű kiadásokat jelent”, mi több, „megmérgezik a jövőnket, megmérgezik országunkat…” Állítólag a román kormány RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere nem állt velük szóba, ezért petíciójukban arra szólítják fel Romániát, hogy számolja fel területén az illegális szemétlerakókat, és biztosítsa, hogy megfelelő minőségű víz érkezzen Magyarországra.

A jelek szerint vagy nem tudták, vagy „nagyvonalúan elfelejtették”, hogy a romániai környezetvédelmi minisztérium és a területi vízügyi igazgatóságok konkrét lépéseket tettek idén annak érdekében, hogy minél kevesebb mennyiségű úszó szemét jusson át Magyarországra Románia területéről.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a Jobbik éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé. És figyelmeztetett: a környezetvédelem nem lehet olcsó politikai csatározások témája.

De az utóbbi napok botránykrónikája nem lenne teljes, ha nem említenénk meg a román kormányfő, a külügyminiszter és a képviselőház elnökének az ortodox húsvét másodnapján Ukrajnában tett villámlátogatását, az ukránokat támogatandó, amelyre – az előzetes hírek, bejelentések ellenére – nem vitték magukkal a szenátus elnökét. Holott még reggel az áll Cîţu közösségi oldalán, hogy ő is utazik. Ami egy nappal később meg is történt, de ő maga egyedül utazott Kijevbe.

Hogy miért nem mehetett a „delegációval”, arról nem szólt a fáma, csupán a liberálisok „megmondóembere” próbált hitelesnek nehezen nevezhető magyarázatot adni. Állítása szerint már korábban megbeszélt találkozója volt, amelyről semmiképpen sem hiányozhatott. Egyébként is a három hivatalos személy látogatása bizonyítja, hogy Románia támogatja Ukrajnát, és elítéli az orosz agressziót.

Egyes politikai kommentátorok azonban azt mondják, a volt miniszterelnök, expártelnök azért maradt le a sleppről, mert magára haragította a nálánál nagyobbakat.

Úgy néz ki, a sok politikus számára – nemzetiségtől függetlenül – lételem a botránykeltés. Egyébként is rohan az idő, észre sem vesszük, és mindjárt nyakunkon a parlamenti választások. Amelyek tétje hatalmas.

Mózes Edith

2022. április 27., 15:06:04

https://e-nepujsag.ro/articles/botranykronika-feltamadas-utan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: