//
most olvassa...
Politika

Lefújás után – Székely Hírmondó

A székelyhimnusz-hisztéria ugyan lecsengőben, de jöhet még drámai vagy tragikomikus csattanó! A büntetésekkel, megtorlásokkal fenyegetett székelyföldi magyar hokisok akár úgy is dönthetnek – egyénileg, kis csoportban vagy mindannyian –, hogy ezután nem vállalják a játékot a román válogatottban. Sztrájktörők ugyan akadhatnak, de a mainál csak gyengébb válogatottat lehetne verbuválni Romániában. Békepipa nélkül oda fajulhat a helyzet, hogy néhány év múlva a román válogatott a Divízió III. világbajnokságon (a 6. ligában!) az Egyesült Arab Emírségekkel játszik kín(lód)ós rangadót.

A sportkrónikákba „szlovéniai himnuszbotrányként” bekerülő eset többféle frusztrációból is eredhet. A magyar válogatott feljutott az elitbe, a román kiesett a harmadosztályba, s ráadásul a közvetlen mérkőzésüket a magyarországi csapat nyerte. Mindez érzékenyen érintette a román nacionalistákat. Emellett a jégkorong az egyik „legfrusztrálóbb” csapatjáték. A mindig vesztes válogatottnak soha-soha nem játsszák el nemzeti himnuszát! Csak a győztesekét a végén, ami kegyelemdöfés a vesztes ellenfélnek.

Székelyföldi jégkorong-, foci-, kézilabda- és kosárlabda-csapatok még játszanak mérkőzéseket, lesz himnuszéneklés, a botrány sem kizárt. Provokálni nem kell, de félni sem szabad! A székely himnusz éneklése az esetek nagy többségében (vagy mindig?) a mérkőzések után történt. Márpedig különböző sportágak versenyszabályzata a lefújás utáni percekre sokkal engedékenyebb a mérkőzést, versenyt megelőző és mérkőzés alatti időszakhoz képest.

Láthattunk már pezsgőzést – locsolással vagy éppen kortyolgatással! –, láthattuk nézők százait, ezreit a pályán ünnepelni, ugrálni, fotózkodni, és láthattunk sportolókat, játékosokat intim alsóneműre vetkőz(tet)ve, mert hát a mezük, nadrágjuk ereklye a szurkolóknak. Sorolhatnánk. Versenyek, mérkőzések előtt és alatt ez elképzelhetetlen, focimeccsen már csak a mez levetése sárgalapos figyelmeztetéssel jár. Útszélinek tűnő megfogalmazással élve, az ellenlábasoknak semmi köze, ha a székelyek, magyarok a vesztes vagy győztes mérkőzés utáni percekben a szurkolókkal a székely himnuszt éneklik, dúdolják vagy végighallgatják.

Botos László

2022. május 13., 00:04

Lefújás után

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: