//
most olvassa...
Politika

Lojalitástesztek magyarokkal szemben: Asztalos Csaba a székelyhimnusz-hokibotrány diszkriminációs megközelítéséről – Krónika

Bűnbakkeresést, politikai hátsó szándékot és lojalitástesztet emleget az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a székely jégkorongozók ügyével kapcsolatban. Asztalos Csaba a Krónikának elmondta: a játékosok esetleges megbüntetése is felvetheti a hátrányos megkülönböztetés gyanúját.

Asztalos Csaba: nagyon sok csúsztatással tálalták az ügyet • Fotó: Radu Tuta

 

„Jól emlékszem arra az 1989 előtti időszakra, amikor nagyszüleimnél, a Szilágyságban bizonyos alkalmakkor, főleg lakodalomkor énekelték a székely himnuszt, s egy-két napra rá néhány, az eseményen részt vevő eltűnt, pár hét múlva pedig megjelentek, egész életükre megnyomorítva a szekusok veréseitől” – idézte fel gyermekkori emlékeit Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke az utóbbi napokban politikai és médiavihart kavart jégkorongos ügy kapcsán.

A CNCD jogász végzettségű vezetőjét azt követően kerestük meg, hogy a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) közölte: megkereséssel fordul a hátrányos megkülönböztetésekkel foglalkozó testülethez. Felmerülhet-e diszkrimináció, ha egy válogatott sportoló a mérkőzés után meghallgatja, esetleg elénekli a szurkolókkal a székely himnuszt? – kérdeztük Asztalos Csabától. Mint mondta,

egyelőre nem érkezett hozzájuk megkeresés, így nehéz előre véleményezni azt, ahogyan az olimpiai bizottság jogászai megközelítik ezt a kérdést. Megjegyezte, sejti, kik voltak azok, akik szorgalmazták a lépést, de részleteket nem akart elárulni ezzel kapcsolatban.

Diszkrimináció? Idegengyűlölet? A Román Olimpiai Bizottság is lépett a jégkorongbotrányban

 

A CNCD elnöke szerint a kilencfős testület elé kerülő téma vélhetően az lesz, hogy túlterjeszkedett-e a szólásszabadsághoz, illetve az etnikai szimbólumok használatához való jogon az, ami a Románia és Magyarország közötti világbajnoki jégkorong­meccs után történt. Asztalos Csaba úgy látja, ez az ügy összességében túlreagált politikai okok miatt, ráadásul egy többszörös válsághelyzetben történt, amikor a társadalom egyre feszültebb.

“Jobban figyelnek ilyenkor ránk, magyarokra, könnyen lehetünk bűnbakok.

A román sajtó élesen mutatta be Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott kollektív jogokra vonatkozó kijelentéseit, a magyar–horvát diplomáciai csörtét. Egyeseknek jól jött a hokiügy is, hogy ne monopolizálhassa egyetlen, szélsőséges párt ezt a témát, másoknak csak sima politikai tőke kovácsolása volt a cél. A magyarellenesség és a gyűlöletbeszéd azonnal megjelent a román sajtóban, amikor ez a téma felmerült, nagyon sok csúsztatással tálalták az ügyet” – hívta fel a figyelmet a CNCD elnöke.

• Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

 

Szerinte a játékosok részéről sem volt a legbölcsebb magatartás abban a kontextusban. Az eset bonyolultságát hangsúlyozva ugyanakkor hozzátette: ő maga nem ismer olyan magyar embert Erdélyben vagy Romániában, aki hátat fordítana, ha valaki a székely himnuszt kezdi énekelni.

Asztalos úgy véli, a két közösségnek beszélnie kellene arról, hogy van egy történelmi örökség, vannak olyan szimbólumok, amelyek esetleg egymás ellen jöttek létre a történelem során, s ezeket még nem tudjuk feszültségmentesen kezelni.

Azt is megkérdeztük a diszkriminációellenes tanács elnökétől, hátrányos megkülönböztetésnek minősíthető-e a játékosok esetleges megbüntetése az eset miatt. Asztalos Csaba azt mondta,

megkeresés tárgyát képezheti a CNCD irányába egy bírságolás, vagy egyéb büntetés a Szlovéniában történtek miatt.

A nagybányai születésű jogász fontosnak tartotta megemlíteni azt a televíziós interjút is, amelyben Novák Károly sportminisztert a műsorvezető arra kérte, mondja fel a román himnusz első szakaszát. „A tárcavezetőt ezzel egy lojalitástesztnek vetették alá. A miniszter nyilván ismeri a szöveget, hiszen sportolóként nem egyszer játszották el neki, de nem akart részt venni ebben a tesztelősdiben.

“Láttunk-e hasonló eljárást egy román nemzetiségű politikussal szemben? Sértők számunkra az állandóan ismétlődő lojalitástesztek”

– fogalmazott lapunknak Asztalos Csaba.

Tovább hergel a bukaresti sajtó, ezúttal a Tőke Zoltán hokikapus sisakjára felfestett zászlókat fedezték fel

 

Pataky István

2022. május 17., 19:53 • utolsó módosítás: 2022. május 17., 19:54

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/lojalitastesztek-magyarokkal-szemben-asztalos-csaba-a-szekelyhimnusz-botrany-diszkriminacios-megkozeliteserol

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: