//
most olvassa...
Politika

Felújított tornakert várja a Bethlen Gábor Kollégium 400 éves jubileumára érkező ünneplőket – Maszol/*

Kevés iskola rendelkezik olyan szép és nagy tornakerttel, mint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. Ráadásul ez az egyetlen olyan református kollégium, amelyben mind a mai napig megmaradt a tornavizsga hagyománya, sőt mintájára a környék magyar iskolái is bevezették ezt a látványos sporteseményt.

A szerző felvételei

 

A kollégium idén ünnepli alapításának 400. évfordulóját, a Fehér Megyei Magyar Napokkal egy időben, június 9. és 12. között a legváltozatosabb programokkal készülnek a jubileumra. A tornavizsgára június 9-én, csütörtökön 17 órától kerül sor. Tályai Stefánia és Kerekes Ferenc tornatanároktól megtudtuk, hogy egy „retró”, az elmúlt évtizedek tornagyakorlatait felidéző sportbemutatóra számíthatunk.

Története során a nagymúltú iskola a sportéletben is kiváló eredményeket ért el, és több szempontból is úttörő szerepet játszott. Már a 19. században „gimnasztikát”, úszást, majd 1886-tól kardvívást tanítottak a nagy hírű alma materben, és elsők között vezették be a futballt is. Az úszást a kollégium saját uszodájában gyakorolták (meg kell jegyezni, hogy az úszást mint a testnevelés külön, kötelező ágát a nyugati országokban csak a második világháború után kezdték bevezetni a középiskolákban és az egyetemeken). Az is enyedi kuriózum, hogy az 1882-ben létrehozott városi strand az Osztrák-Magyar Monarchia idejében Magyarország területén az első szabadtéri fürdő volt.

Magáról a tornakertről elég kevés adat maradt fenn. Ismeretes, hogy Fogarasi Albert rektorprofesszor az 1891–1892-es tanévzáró beszédében sürgette a téli sportcsarnok megépítését, és megemlítette, hogy a kollégium „felső kertjében” megkezdődtek a 3000 m területű játék- és versenytér munkálatai, amelyek szerinte a „legfokozottabb igényeket is kielégítik majd”. Ebben az időszakban az enyedi diákok sorra nyerték az erdélyi versenyeket, az 1894–1895-ös tanévben tornakört alapítottak. A milleniumi országos tornaversenyen 50 tagú diákcsapat utazott Budapestre, ahol a megjelent 125 tanintézet közül a legjobb 12 közé választották be őket, a katonai gyakorlatok bemutatására. A tornacsarnok 1897 tavaszán épült fel.

A kollégium legismertebb testneveléstanára Bakó Árpád volt, aki 1936–1949 között oktatott az intézményben. Tanítványai számos rangos versenyt megnyertek, sőt országos bajnoki címeket is szereztek, és szépen szerepeltek a nemzetközi versenyeken is.

Az 1948-as államosítás, ami a javak elkobzásával járt, a Bethlen-kollégiumot is érzékenyen érintette. Múzeumával, könyvtárával együtt elveszítette az állomás utcájában lévő kollégiumi sportpályáját is (épült 1922-ben, a későbbi Metalul-stadion), ahol labdarúgópálya, futópálya, magas-, távolugró- és teniszpálya, kuglizó volt kialakítva, fából készült tribünnel ellátva.

A tornakert területe jelenleg a református püspökség tulajdona, hiszen a 2004-es visszaszolgáltatáskor az ingatlannal együtt az udvart és a pályákat is visszakapta az egyház. 2009-ben létrejött egy haszonbérleti szerződés a helyi önkormányzattal, az egyházkerület azonban nem mondott le a tornakert sorsáról.

A tornakert felújítása két, egymást folyamatosan követő szakaszban valósult meg. Erről Szőcs Ildikó igazgató nyilatkozott a Maszolnak: „ Az Erdélyi Református Egyházkerület nekifogott a tornakert felújításának. A munkálatok haladtával kiderült, hogy bővíteni kellene az eredeti elképzelést, és itt lépett be a történetbe a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amelyik átvette és folytatta a tornakert korszerűsítését, természetesen az eredeti beruházóval” – magyarázta.

Az egyházkerületnek köszönhetően megvalósult a szerpentin térkövezése, elkészült a multifunkcionális (kosár-, kézilabda- és tenisz-) pálya, átalakították a focipályát, öntözőberendezéssel látták el és tartános (gumiszőnyeges) futópályával vették körbe. Bővítették és felújították a lelátókat, víz-, villany- és csatornahálózatot hoztak létre, ami addig egyáltalán nem létezett. Újdonságnak számított a szerpentin kivilágítása is, akárcsak a futballpálya megvilágítása. A tornakertet új kerítéssel vették körül.

A második fejlesztési szakaszt a kollégium valósította meg. A Magyar Kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága által nyújtott támogatásnak köszönhetően a tornakert felújítása tovább folytatódott, ugyanis az iskola háttérintézménye, a Bethlen Gábor Alapítvány közel 32 millió forint értékű támogatásban részesült, amelyet a multifunkcionális pálya és a focipálya korszerűsítésére használt fel.

„A Bethlen Gábor Kollégium az évek során teljesen új ruhába öltözött, már minden térsége felújításra került, így a tornakert is, amelyik immár beillik az összképbe, minőség és korszerűség szempontjából. Ezzel is próbáljuk ide vonzani a máshonnan érkező diákokat, akik távoli otthonuk elhagyva, szívesen vállalják azt, hogy a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulói legyenek” – fogalmazott az igazgató.

A felújított tornakert ünnepélyes avatóját 2021. június 21-én tartották, amikor a református egyházkerület a kollégium udvarán újonnan épült óvodát is átadta. Az iskola által véglegesített tornakert-korszerűsítést a napokban ünnepelték meg egy tanár–diák futballmeccscsel (amely utóbbiak javára dőlt el). Szőcs Ildikó igazgatónőtől megtudtuk, hogy a munkálatok során ki kellett vágni néhány kiszáradt fát, ezeket egy, a jubileumhoz kapcsolódó szimbolikus gesztussal fogják pótolni: június 10-én, péntek reggel 10 órakor a kollégium tanárai, diákjai és néhány szülő 40 díszfát fog elültetni.

Basa Emese

https://maszol.ro/belfold/Felujitott-tornakert-varja-a-Bethlen-Gabor-Kollegium-400-eves-jubileumara-erkezo-unneploket

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: