//
most olvassa...
Politika

Tervezet: csak olyan személyek lehessenek iskolaigazgatók Romániában, akik ismerik az állam nyelvét – Krónika/+

Kötelezővé tenné a román nyelv ismeretét egy törvénytervezet, amelyet nemzeti liberális párti (PNL) honatyák dolgoztak ki, de több szociáldemokrata párti (PSD) politikus is aláírt.

A 2011/1-es oktatási törvényt módosító jogszabályjavaslat kezdeményezői szerint az állam nyelvének ismerete elengedhetetlen az iskolaigazgatói feladatok ellátásához, hiszen a különböző intézményekkel folyamatosan kell tartani a kapcsolatot, ismerni kell a törvényeket. A News.ro hírügynökség által idézett indoklás szerint

a jelenleg hatályos oktatási törvény kötelezi a kisebbségek nyelvének ismeretét, azonban a román nyelv ismeretét már nem, ezen pedig változtatni szeretnének.

A tervezet kezdeményezői szerint ugyanakkor a módosítások nyomán jobban képviselve lennének a nemzeti kisebbségek nyelvén oktatók az iskola igazgatótanácsában.

A javaslat emellett kizárná a politikai befolyást az általános iskolák és gimnáziumok igazgatójának kinevezésének folyamatában.

2022. június 06., 10:54

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/tervezet-csak-olyan-szemelyek-lehessenek-iskolaigazgatok-romaniaban-akik-ismerik-az-allam-nyelvet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: