//
most olvassa...
Politika

Literenként 50 banival kompenzálja az állam az üzemanyag árát, közösen a kőolajipari társaságokkal – Krónika/+

Ötven banival fogja kompenzálni a kormány az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését júliustól, az összeg felét az állam állja – jelentette be csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Nicolae Ciucă kormányfő szerint három hónap elteltével elemzik a helyzetet, és ennek függvényében döntenek a további lépésekről • Fotó: gov.ro

 

A liberális kormányfő szerint szakértőkkel folytatott egyeztetést követően döntött a bukaresti kabinet a kompenzációs megoldás mellett. „Annak érdekében, hogy a román állampolgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért, szakértőkkel közösen arra a megoldásra jutottunk, hogy fix összegű, literenként 50 banis kompenzációt nyújtunk” – közölte a román kormányfő a Victoria-palotában rendezett sajtótájékoztatóján. Nicolae Ciucă elmondta, a kompenzáció keretében az összeg felét az állam állja, a másik felét pedig a kőolajipari társaságokra hárítják.

Az üzemanyagok literenkénti árában megjelenő 50 banis kompenzáció megjelenik majd a nyugtákon vásárláskor.

Az intézkedés volumene 2 milliárd lejre rúg, amelynek felét az állami költségvetésből fedezik. A kompenzációs mechanizmus három hónapra – július, augusztus és szeptember – lesz érvényes. Ciucă szerint hasonló intézkedés van érvényben többek között Spanyolországban és Franciaországban.

Különben sem az állam, sem a kőolajipari társaságok számára nem jelent gondot előteremteni a literenkénti 50 banis kompenzációt. A román állam idén január és június között 600 millió eurós többletbevételre tett szert a benzin és a gázolaj emelkedése nyomán jövedéki adók és illetékek formályában a tavalyi év első feléhez képest, ugyanakkor a kőolajipari társaságok közül a részben osztrák tulajdonban lévő OMV Petrom (amelyben a román állam is részvényes) 2021-ben megduplázta, 1,54 milliárd lejre növelte a nyereségét 2020-hoz képest.

A bukaresti balliberális nagykoalíció keretében a növekvő társadalmi elégedetlenség nyomán napok óta dúl a vita annak kapcsán, hogy a kormány milyen megoldással válaszoljon a benzin és gázolaj drágulására. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői Virgil Popescu liberális energiaügyi minisztert sürgették, hogy az üzemanyagok árának hatósági korlátozására dolgozzon ki javaslatot, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai Adrian Câciu szociáldemokrata pénzügyminisztertől várták a megoldást, arra hivatkozva, hogy az üzemanyag árának jelentős részét a költségvetésbe kerülő áfa és jövedéki adó teszi ki. A liberálisok szerint az árstop hiányt idézhet elő, a szociáldemokraták pedig azzal érveltek, hogy nincs semmi garancia arra, hogy csökkeni fog a fogyasztói ár, ha lefaragják az adóterheket.

A PSD a miniszterelnök csütörtöki bejelentését követően egyet nem értését fejezte ki az intézkedés kapcsán.

Az alakulat Facebook-bejegyzésében rámutat: a párt az utóbbi napokban több megoldást is javasolt, amellyel jelentős mértékben lehetne csökkenteni az üzemanyagok fogyasztói árát. A PSD közölte, tiszteletben tartja a kormányfő döntését, de továbbra is úgy véli, hogy az általa javasolt árkorlátozás vagy a haszonkulcs korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. A PSD szerint ugyanis más országok tapasztalata azt mutatta, hogy az árkompenzáció csak néhány hétig segített, aztán az üzemanyag ára már meghaladta azt a szintet, amelyen a kompenzáció bevezetésekor volt. A Marcel Ciolacu vezette alakulat előrebocsátotta: ha a kereskedők a kompenzáció ellenére is emelik az üzemanyagok árát, akkor javasolni fogja a koalícióban az árplafon bevezetését vagy a haszonkulcs korlátozását.

Romániában több mint másfélszeresére drágult az üzemanyag az év eleje óta, ugyanakkor június második felében 63 százalékkal többe kerül a benzin és a gázolaj, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A közösségi oldalakon az autósok tiltakozó akciókat szerveznek, csekély mértékű üzemanyagot tankolva helyenként órákra megbénítják a töltőállomások forgalmát. A fuvarozók országos szövetsége (FORT) a múlt héten az üzemanyag árának hatósági korlátozását követelte Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva. A román versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint jelenleg a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej, a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej literenként.

Többletbevételéből készül kompenzálni a kormány az üzemanyagok árát

 

Rostás Szabolcs

2022. június 23., 13:47 • utolsó módosítás: 2022. június 23., 15:21

https://kronikaonline.ro/belfold/literenkent-50-banival-kompenzalja-az-allam-az-uzemanyag-arat-kozosen-a-koolajipari-tarsasagokkal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: