//
most olvassa...
Politika

Trükkös versenyvizsgák: a mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását kéri a DNA – Krónika/+

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását kéri a képviselőháztól a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A tárcavezető bejelentette: lemond tisztségéről, és felfüggesztette a PSD-ben betöltött tagságát.

Adrian Chesnoiu • Fotó: Facebook/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 

A DNA csütörtöki közleménye értelmében a parlament hozzájárulását kérik, hogy hivatali visszaélés gyanújával elindítsák a bűnvádi eljárást egy személy ellen, aki a feltételezett bűncselekmények elkövetésének idején képviselő volt, jelenleg pedig miniszteri tisztséget tölt be – írja az Agerpres. A vádhatóság nevet nem említ a közleményben, a nyomozáshoz közel álló források szerint azonban Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszterről van szó.

A minisztert a DNA egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsítja.

A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra utasította egyik beosztottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt –, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének. Így az általa preferált jelöltek a vizsga előtt a tételekhez juthattak, és sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra. A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy kezdeményezze a politikus képviselői mentelmi jogának a megvonását, mely lehetővé teszi az ügy alapos kivizsgálását.

Az ez év februárja és áprilisa között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve valamely megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be – ismerteti az MTI. Az ügyészségi közlemény szerint az egyik pártfogolt jelöltnek a vizsgatételek kiszivárogtatásával sem sikerült a szükséges pontszámot elérnie a versenyvizsgán. A miniszter közbenjárására azonban ezt a jelöltet is alkalmazták osztályvezetői beosztásban. A közlemény arra is kitér, hogy az illető mindeddig 33 782 lej fizetést vett fel.

Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a párton belül egyelőre nem tárgyaltak az ügyről, de a PSD az utóbbi időszakban mindig megszavazta a mentelmi jog megvonására vonatkozó ügyészségi kéréseket, hogy a vizsgált politikusok tisztázhassák ártatlanságukat.

Adrian Chesnoiu csütörtökön délután kzöösségi ldalán posztolt bejegyzésében bejelentette: lemond tárcavezetői tisztségéről, és felfüggesztette a PSD-ben betöltött tagságát. „Nem követtem el semmilyen bűncselekményt vagy korrupcióval összefüggő tettet, végrehajtói munkámat mindig becsülettel és odaadással fejtettem ki” – írta a tárcavezető.

2022. június 23., 16:13 • utolsó módosítás: 2022. június 23., 17:22

https://kronikaonline.ro/belfold/a-mezogazdasagi-miniszter-mentelmi-joganak-megvonasat-keri-a-dna

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: