//
most olvassa...
Politika

Banira vesszük – Maszol

Tegnap reggel literenként 9 lej 60 baniért töltöttem gázolajat a személygépkocsim tankjába. Kolozsvár felé autózva, a rádióban hallottam a hírt, hogy a kormány literenként 50 banival csökkenti az üzemanyag árát. Így mondták be: csökkenti. Ám amikor racionálisan végiggondoltam a dolgot, rájöttem, hogy manipulálják az információt, hadd örüljön a nép, hadd zökkenjen meg a kormány egyre gyorsabban romló népszerűtlensége.

Az üzemanyagár nem csökken a hosszas vajúdás után megszült látszatmegoldással, még a növekedése is csak pár napig állítható meg. Talán még addig sem, míg a kormányhatározat szövege megszületik, az alkalmazási normákat kidolgozzák és hatályba lép az 50 banis alamizsna alkalmazása.

Helyesen: ártámogatást nyújt a kormány, amely azonban nem szavatolja, hogy a támogatás birtokában is ne 2-3 lejjel drágábban fizessünk literenként a benzinért, a gázolajért. Ezért groteszk Klaus Iohannis üzenete: 50 bani is 50 bani, ha mi kapjuk. Csakhogy ennek a feltétele az lehet, hogy 1 lejt költhetünk pluszban az 50 bani reményében.

Még groteszkebb Nicolae Ciucă miniszterelnök dörgedelme: „nem ez a megfelelő időpont a politikai versengésre olyan kérdésekben, amelyek kihatnak az emberek életére!” Mire rezignáltan legyinthetünk, hát bizony harminc év alatt soha nem akadt megfelelő időpont erre, miért éppen most akadna…

A kormány nem akar árstoppot.  Ha akarna sem tudná azt fenntartani, az államkasszából ugyanis nem tudná kifizetni a kőolajtársaságoknak a különbözetet. Arra a kéthavonta folyósított 50 euróra sincs fedezet a költségvetésben, amit az elszegényedés ellenszereként hirdettek meg.

S ha már üres az államkassza, a kilátások sem jók: az ipari termelés nagymértékben zsugorodott, a kormány nem mondhat le az üzemanyag forgalmazásából származó extrabevételről.

Ezért eltekint attól a valóságtól, hogy miközben a lakosság vásárlóereje csökken, a kőolajipari cégek bevételei szárnyalnak. Az üzemanyagok drágulása miatt 2021-ben az OMV Petrom érte el a cégek közül a legnagyobb árbevételt Romániában: történelmi csúcsra, 23,5 milliárd lejre emelkedett, míg a nyeresége megduplázódott, 2,6 milliárd lej volt. A növekedés 2022-ben is töretlen maradt. Nem mellékes, hogy az állam is profitál ebből.

„A benzinért fizetett összeg 39 százaléka, a gázolaj esetében pedig 36 százaléka befolyik az állami költségvetésbe áfa és jövedéki adó formájában” – olvasható a kolozsvári és bukaresti egyetemi oktatók által készített, Elhibázott politikák drágítják az életünket című tanulmányban.

Sajtókommentárok szerint ezek a bevételek hizlalják az állami költségvetést. Félő azonban, hogy nem hizlalják, csak a bizonytalan egyensúly határán tartják. Ezért nem tud a kormány hatékony intézkedést hozni az üzemanyagárak megzabolázására. Ami – gyorsan mondjuk el –, nemcsak az autótulajdonosoknak lenne jó, hanem mindenkinek, hiszen a termékek előállításának, szállításának, végső során az üzleti árának a növekedéséhez vezet a magas üzemanyag ár.

Ma reggel ugyanannál a kútnál tankoltam, mint tegnap reggel. Húsz banival fizettem többet literenként, mint előző nap. A még nem is folyósított 50 bani így csak 30-at ér. Holnaputánra teljesen elolvad?

Ambrus Attila

2022. június 24., 14:11

https://maszol.ro/velemeny/Banira-vesszuk

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: