//
most olvassa...
Politika

VÉGRE! Max. 50 litert tankolhatsz a magyar kutakon – Nethuszár/+

A vállalat az MTI kérdésére közölte: a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie.

A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni.

FORRÁS: MTI

KONTEXTUS: Már írtunk korábban arról a Nethuszáron, hogy a magyarországiaknak MUSZÁJ elkezdeniük spórolni, okosan használni az energiaforrásokat, alaposabban megfontolni, hogy mikor, mire és mennyi ideig használják aztokat, mert a kormány által nyújtott jelenlegi támogatások nem tarthatóak fent az idők végezetéig. Legutóbb egyenesen felhívással éltünk, „magyarok, segítsétek kormányotokat!” címmel, de sok foganatja nem volt. A fogyasztói kulturálatlanságba belesüppedt lakosság nem akar megérteni valamit, ezért ismét elmagyarázzuk!

Nos, mi, itt a Nethuszárnál, alapból két országot látunk: látjuk, hogy miként próbálja (vagy inkább nem próbálja) támogatni a román kormány a lakosságot az elszálló üzemanyagárak miatt, és mit tesz a magyar kormány ezügyben. Látjuk Európa többi kormányának a lépéseit is, és akárhogy is méricskéljük, egyelőre a magyar kormány az, amelyeik európai szinten is kimagasló mértékben támogatja a polgárokat azáltal, hogy több mint barátságos felső plafont rögzített az üzemanyagárak esetében. Most komolyan: 480 forintos benzinár? De tényleg, kell ennél több? Tud ennél többet tenni bármilyen kormány? Aligha!

Az üzemanyagárak plafonizálása pedig nagy teher: nagy teher a költségvetésnek, nagy teher azoknak a cégeknek, amelyek üzemanyaggal látják el az országot, nagy teher mindenkinek. Tény, hogy helyzet van, azaz háború, és ilyenkor más közgazdasági szabályok érvényesek, a magyar kormány ezeket bátran meg is lépi, de azt azért szögezzük le: nem lehet ezt a végtelenségig csinálni. Igazán pofátlannak, a fogyasztói kultúra zombijának, hamburgeren felcseperedett egybites ivadéknak kell lenni ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben továbbra is fenntartsd azokat az energiafogyasztási szokásaidat, amelyekkel eddig éltél. Ez nem több, mint a jövőd felélése, de nem valami absztrakt, „majd egyszer” jövőé, hanem a soron következő téli időszakodat pazarlod el. Miközben fel kéne tölteni a gáztározókat, lehetőleg még októberre, miközben az üzemanyag-tározókat sem kéne kiüríteni, addig te egyebet sem csinálsz, csak ugyanúgy tankolod tele a verdádat, mintha még mindig 2016-ot írnánk.

Az 50 literes korlátozás igazán eufemisztikus lépés. Kellett már egy ilyen,és talán ez túl jószívű is…

És miként lehet kivédeni azt, hogy a következő kúton ne tankoljon valaki megint 50 litert? Akárhogy is, a MOL ezen lépése üdvözlendő, bár csak cseppben a tenger, de remélhetőleg elér egy annyit a társadalomban, hogy az emberkék elkezdenek okosabban mérlegelni, amikor autójukkal indulnának valahova. Nem kell papának és mamának külön autókkal mennie, ha a család utazhat együtt is. Nem kell dübörögtetni a klímát orrba-szájba, minden tömegközlekedési eszközön, és minden plázában. És még egy csomó, csomó jó dolgot lehetne kitalálni, és akár össztársadalmi szinten meglépni, amelyek az energiafogyasztás csökkenéséhez, illetve annak észszerűbb felhasználáshoz vezetnének, ráadásul ennek hosszú távú hatását sem lehet eléggé túlbecsülni: egy, az energiafelhasználásra odafigyelő társadalommal még ebben a bizonytalan világban is könnyebb hosszú távra tervezni!

Hogy a túlélésről már ne is beszéljünk!

(Nethuszár)

2022. 06. 24. 13:03:25

VÉGRE! Max. 50 litert tankolhatsz a magyar kutakon

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: