//
most olvassa...
Politika

Vasile Dîncu: a román zászlót nem kell mindenkinek szeretnie, de tisztelni kell – Krónika/+

Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a román nemzeti zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel, és nem kell mindenkinek szeretnie, de meg kell adni neki a tiszteletet.

A miniszter (jobbra) szerint a román állam tiszteli a romániai nemzeti kisebbségeket, és a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie • Fotó: Román védelmi minisztérium

 

A szociáldemokrata miniszter a román nemzeti lobogó napja alkalmából a Hargita megyei Galócáson vett részt egy ünnepségen. Kifejtette, hogy 174 éve ünneplik a románok a nemzeti lobogójukat, ami a román köztársaság legrégibb és a román nemzet legfontosabb jelképe.

A tárcavezető úgy fogalmazott, a román zászló nem verseng a helyi közösségek jelképeivel, ez utóbbiak szerinte használhatják a helyi szimbólumaikat.

Az alkotmány szerint a román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti a rangsorban. (…) A nemzeti lobogót nem muszáj szeretni, az alkotmány egy dolgot ír elő, hogy tisztelni kell. Egyesek tudják szeretni a nemzeti lobogót, mások csak tisztelni tudják” – mondta a miniszter, utalva a régióban jelentős létszámban élő székelyföldi magyarságra.

Vasile Dîncu hozzátette: a román központi hatóságok ritkán vannak jelen a régióban, ezért örül, hogy most együtt ünnepelhettek, és ezáltal enyhítik a kisebbségben élő románok magárahagyatottsági érzését. A miniszter szerint a magyar lakosságot is meg kell hallgatnia a központi adminisztrációnak, hiszen nekik is meg vannak a sajátos gondjaik és érzékenységeik.

„Központosított államként az a feladatunk, hogy minden lakosért megtegyük azt, amit meg kell tenni. Tiszteljük a romániai nemzeti kisebbségeket, és a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie” – idézte az MTI a minisztert, aki szerint csak így teremtődhet meg az a társadalmi harmónia, amely az ország fejlődését eredményezheti. A tárcavezető ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, hogy Románia más régióiban, ahol a románok többségben laknak, a román zászló néha rongyosan és koszosan lobog az utcán vagy egyes intézményeken.

A román zászló napján közzétett üzenetében Nicolae Ciucă kormányfő úgy fogalmazott: a trikolór a nemzeti identitás része, és a román nép egységét és kontinuitását jelképezi. „Kötelességünk tisztelni nemzeti jelképeinket, átadni az irántuk érzett tiszteletet az új nemzedékeknek, és felhúzni a trikolórt a világ legelőkelőbb árbocaira!” – közölte a miniszterelnök. Klaus Iohannis államfő ugyanebből az alkalomból kijelentette, a trikolór erős kapcsolatot jelent a jelen, a múlt és a jövő között, és szimbolikusan emlékeztet a román nemzet alapvető értékeire.

2022. június 26., 14:55 • utolsó módosítás: 2022. június 26., 15:12

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/vasile-dancu-a-roman-zaszlot-nem-kell-mindenkinek-szeretnie-de-tisztelnie-kell

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: