//
most olvassa...
Politika

Előkampány – Népújság

Ha az országot nem hazaárulók vezetnék, az RMDSZ nem létezne, és Marosvásárhely sovén polgármestere nem merte volna megengedni magának, hogy hiányozzék, semmibe vegye Románia nemzeti szimbóluma, a trikolór Marosvásárhelyen szervezett hivatalos ünnepét. Ki nem találná a kedves olvasó, kinek a szavai ezek! Nos, megmondjuk, a magyarellenességéről elhíresült, notórius feljelentgetőről, a magyar és székely nemzeti szimbólumok legádázabb ellenségéről és azokkal folyamatosan hadban álló, jelenleg a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben Maros megyét képviselő parlamenti képviselőről, az AUR elnökének jó barátjáról van szó.

A két nacionalista pártvezér vonult fel a hét végén Marosvásárhely főterén bennerekkel, zászlókkal felfegyverkezve, jelszavakat kiabálva. A demonstráció végén bejelentették, hogy július 28-án, a román himnusz napján újra visszatérnek Vásárhelyre, de akkor az egész országból gyűlnek itt össze. Valószínűleg újabb erődemonstrációra készülnek. Illetve így készülnek máris a 2024-es választásokra. Az AUR elnöke is az államfői tisztségre áhítozik. Ezért van állandó nyüzsgésben az országban, a parlamentben és külföldön.

De nem csupán a „hivatalos” nacionalisták jöttek Székelyföldre zászlót ünnepelni. A szociáldemokrata védelmi miniszter is Hargita megyét választotta a nemzeti lobogó napjának a megünneplésére. Kifejtette: azért ment oda, mert így próbálta „enyhíteni a régióban kisebbségben élő románok magárahagyatottságának érzését”. Ugyanis szerinte a központi hatóságok nagyon ritkán látogatnak el ebbe a régióba, holott a központi adminisztrációnak időnként „a magyar lakosságot is meg kellene hallgatnia, hiszen annak is megvannak a sajátos gondjai és érzékenységei”.

Úgy vélte, „Kötelességünk megtenni mindent, ami szükséges Románia minden lakója számára, és tisztelnünk kell a romániai kisebbségeket”. A tiszteletnek azonban kölcsönösnek kell lennie. „Ha a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, létrejön a társadalmi harmónia, és az ország fejlődhet.” A kulcsszó természetesen a kölcsönös – tegyük hozzá. Hiszen a Marosvásárhelyen demonstrálók sohasem beszélnek a kölcsönösségről, azt szeretnék, ha a magyarok pisszenés nélkül behódolnának nekik.

A hadügyminiszter azt is mondta, hogy a közösségek szabadon használhatják a helyi jelképeiket. Vajon miből gondolja ezt? Vagy sohasem hallott például a székely zászló kálváriájáról?

Nem szaporítjuk tovább a szót. Az AUR az uszítást tovább folytatta, este az egyik kereskedelmi tévéadó az RMDSZ-szel és Magyarország „revíziós törekvéseivel” hergelte a nézőket.

Vitán kívül: kampányban vannak, és még sok hasonló „jóra” számíthatunk.

Mózes Edith

2022. június 27., 15:39:37

https://e-nepujsag.ro/articles/elokampany

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: