//
most olvassa...
Politika

Ne fürgyé’ le annyiszor! – Maszol

Klímakommunizmus uniós módra

2007-ben kultusz született és terjedt szájtról szájtra, nem kellett hozzá csak egy szexhirdetés, egy bevállalós hölgy, az extrém kívánságokkal érkező és a higiéniát nem feltétlenül kedvelő, tájszólással beszélő Gyuri, egy eszköz a telefonos társalgás rögzítésére és egy titokzatos valaki, aki a hanganyagot útjára engedte a világhálón. A többi már történelem, jött a 2.0-ás verzió, pólók, kitűzők, mixek és klipek, sőt, a nyolcadik Hegyalja Fesztivált már csak „Ne fürgyé le! Fesztiválként” emlegették a résztvevők, Baján kétszer is megrendezték a Ne fürgyé le! Futsal Kupa kispályás labdarúgó tornát, a 2007-es Sziget fesztiválon a Hammerworld színpad „Ne fürggyé le” színpadként ment át a köztudatba.

Akkor még senki nem gondolta, hogy az ikonikussá vált „Ne fürgyé’ le!” egyszer még az egész kontinenst is meghódítja. Élén az Európai Unióval, hiszen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

Németországban Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter az orosz energiaellátástól való függőségre tekintettel energiatakarékosságra szólította fel a németeket, ennek jegyében pedig a Bild a Zuhanyozz kevesebbet, csökkentsd az energiaköltségeket! címmel közölt cikket, melyben orvosokkal bizonygatták, hogy a ritkább fürdés jót tesz a bőrnek, a testszag amúgy is pár héten belül elmúlik és ami fő: borsot lehet törni Putyin orra alá.

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya ugyancsak kampányt indított, ebben arra buzdítják az embereket: kapcsolják le a központi fűtést és zuhanyozzanak kevesebbet, ezzel csökkentsék az ország függőségét az orosz importtól. Ha pedig fáznak, öltözzenek fel, viseljenek zoknit és papucsot.

Májusban az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek elindították a Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű programot, és azt javasolják az önkormányzatoknak és a regionális kormányzatoknak, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően. A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás.

A brüsszeli kezdeményezés Budapest tetszését is elnyerte, a dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes június közepén jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a spórolási sprinthez. Az erre vonatkozó tervek szerint, várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák vagy leállítják a közszolgáltatások (uszodák, sportközpontok, múzeumok) működését, rövidebb ideig lesz közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókkal mutatják majd be a budapestieknek, hogy miként lehet hideg vízzel mosni, vagy kevesebbet zuhanyozni. Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik.

Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát, mi sírva vigadunk a brüsszeli buboréklakók korszakalkotó ötletein, miközben Ceaușescu örömében úgy pöröghet a sírjában, mint az orosz dinamó.

Leszögezem, nem vagyok pazarlós fajta, de rühellem az erőltetett takarékosságot, kaptam belőle eleget a 80-as években. Akkoriban napi rendszerességgel volt áramszünet, meleg víz viszont naponta csak kétszer, néhány órára, télen pedig annyira lecsökkentették a gáz nyomását, hogy az égők csak takaréklángon pislákoltak. Nyilván a volt diktátor fittyet hányt a klímaváltozásra, nem érdekelte a környezetvédelem, nála a nyerészkedésről szólt az egész. Amire talán jogosan jöhet a kérdés: miért, a mostani, világmegmentői szerepben tetszelgők esetében talán másképp van?

Szász Csaba

2022. június 25., 17:31

https://maszol.ro/velemeny/Ne-furgye-le-annyiszor

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: