//
most olvassa...
Politika

Szilágyi Péter: a magyarságnak ki kell állnia a jogaiért, a megmaradásért és a szülőföldön való boldogulásért – Krónika/MTI/+

A Kárpát-medencében élő magyarságnak ki kell állnia a jogaiért, a megmaradásért és a szülőföldön való boldogulásért – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszél a 2012-ben indult Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj idei ösztöndíjasainak köszöntésén a budapesti Berlin hotelben • Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Szilágyi Péter a külhoni magyar joghallgatóknak magyarországi képzést is biztosító, 2012-ben indult Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj idei ösztöndíjasait köszöntve a program céljának nevezte, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam jogrendszerének szaknyelvét egyaránt ismerő jogászokkal rendelkezzen a külhoni magyar közösség. Eddig több mint kétszáz hallgató vehetett részt a programban az egész Kárpát-medencéből – ismertette.

A kormánypárti politikus beszámolt arról, vannak olyan külhoni régiók, ahol a nemzetiségi jogok tekintetében „viszonylag jól állunk”, ugyanakkor olyanok is, mint Kárpátalja, ahol elveszik az elmúlt évtizedekben megszerzett jogokat.

Szilágyi Péter egyebek mellett ezek között említette az anyanyelv-használathoz jogot.

A Dr. Szász Pál-ösztöndíj eredményeire térve jelezte: kialakult egy olyan generáció, amely érzékeny erre a témára, foglalkozik azzal és arra „szívből jövő feladatként tekint”. A helyettes államtitkár egyúttal méltatta a programban résztvevő Budapesti Ügyvédi Kamarával kialakult együttműködést.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Klenanc Miklós jogász • Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Klenanc Miklós jogász a többi között arról beszélt, hogy az ügyvédi irodák részéről „nagyon komoly” a túljelentkezés a gyakornokok fogadására. Úgy vélte, hogy az ügyvédi szféra hasznot, potenciált lát a külhoni kollégákban.

Szilágyi Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy az idén 30 joghallgató nyert el ösztöndíjat, 22-en Erdélyből, 6-an a Vajdaságból, egy-egy hallgató a Felvidékről és Ausztráliából érkezett.

A nemzetpolitikai államtitkárság korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az ösztöndíjat nappali tagozaton, szülőföldi felsőoktatási jogászképzésben résztvevő magyar nemzetiségű hallgatók nyerhetik el.

Az ösztöndíjasok – az anyagi támogatás mellett – képzésben is részesülnek: nyári szakmai gyakorlatukat a Budapesti Ügyvédi Kamara által kijelölt neves budapesti ügyvédi irodánál töltik, ahol a gazdasági jog és a polgári jog területén bővíthetik ismereteiket, valamint építhetnek szakmai kapcsolatokat.

2022. július 04., 13:20 • utolsó módosítás: 2022. július 04., 13:21

https://kronikaonline.ro/szines/szilagyi-peter-30-joghallgato-nyert-el-osztondijat-22-en-erdelybol

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: