//
most olvassa...
Politika

Kifütyülték az MSZP-t, felborzolt kedélyek a kormánypárt és az ellenzék tusványosi kerekasztal-beszélgetésén – Székelyhon/+

Rezsicsökkentésről, az energiaárak mérsékléséről és a válságkérdésekre vonatkozó megoldásokról folyt vita a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok képviselői között Tusványoson. A moderátor provokatív hangnemben szólalt fel – elhazudott választással vádolta a kormányt – ami nem egyszerűsített a helyzeten.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

A vitában Kocsis Máté, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője és Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője volt jelen. A párbeszédet Stumpf András, a Válasz Online újságíró-szerkesztője moderálta.

Első ízben több vád is megfogalmazódott az ellenzék oldaláról a jelenlegi kormány döntéshozatalával kapcsolatban. Az LMP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet a vízhasználat és gazdálkodás problémájára, mivel

az aszályos idők sok kilátástalan helyzetet eredményezhetnek.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

Mint mondta: „fontos, hogy le tudjunk ülni egy asztalhoz megbeszélni a problémát, mert a jelenlegi energiaválságnál sokkal nagyobb krízist fogunk megélni.” Az MSZP országgyűlési képviselője szerint

kétharmaddal igaz, hogy az állam bármit megtehet, de a KATA kivezetése, a rezsicsökkentés ingása és az adóemelés elfogadása nem keltett nagy bizalmat az állampolgárok körében.

Elmondása szerint a parlamentben nem kíváncsiak az ellenzékre. Stumpf András, feltette ezek mellett azt a kérdést is, hogy mennyire hasonlít a mostani helyzet a 2006-os időkhöz.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

Kocsis Máté az elhangzott vádakra azt felelte, a KATA nem törlődött el,

az új módosításokkal csak feloszlatták a bújtatott foglalkoztatásokat, hiszen az állam ezekben a válságos időkben az erre vonatkozó hiányt – az említett kihágásokat elkövetők például nem fizetnek nyugdíjjáradékot – eddig elbírta az állam, de most már nem bírja el.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

Nacsa Lőrinc hozzátette, az ellenzékkel nem tudnak mit kezdeni a kormánypárti sajtósok, a Fidesszel például semmilyen vitát nem vállal a DK, ezeket a felkéréseket „alpári módon utasítják vissza.” A 2006 -os helyzetről a Fidesz frakcióvezetője kifejtette:

közel sem hasonlít a mostanihoz, az akkori pénzbőség idejében hatalmas financiális hiányt hozott össze a kormány.

Nacsa alátámasztotta a felvetést tényekkel is, mint mondta, „jelenleg a nagy energiaár-emelkedések idején, a gáz, az áram, és az üzemanyag Magyarországon a legolcsóbb európai viszonylatban, az, hogy ez hazugság tárgyát képezné nem fedi a valóságot.”

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

Az ellenzék további problémákra tért ki, Molnár Zsolt a háború miatti energiaválság jelenlegi megoldásait nehezményezte, Keresztes László Lóránt arra tért ki, hogy az agrárminiszter nem most kellene arról beszéljen, hogy az aszályra való felkészülés elkezdődött. Felvetette továbbá, hogy

sok munkahelyet lehetett volna megteremteni épületenergetikai újításokból eredő tartalékokból ezeket az újításokat pedig nem teremtette meg a kormány.

Az adóemelésekkel kapcsolatban a multicégekkel és nagyobb vállalkozásokkal kialakított partnerséget hozta fel problémaként, de mint az utólag kiderült az extraprofitadóra vonatkozó törvényrendeletet pont, hogy az ellenzék nem szavazta meg.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

Nacsa a vádakra azt felelte, az elmúlt 12 évben a jelenlegi kormány 80 alkalommal léptetett érvénybe adócsökkentést. Hangsúlyozta: a multik profitadóját emelő és szabályzó adótörvényt sem az MSZP, sem az LMP nem szavazta meg. Ezután fokozódott csak igazán fel a hangulat, mikor ugyanis Molnár Zsolt azt állította, hogy: „az ország kettészakadt, hárommillió koldus országa lettünk.” Ekkor

a hallgatóság ki is fütyülte a politikust, aki a továbbiakban újabb erős véleménynek adott hangot, mi szerint: „a jövő szociáldemokrata lesz, ha tetszik, ha nem”.

FOTÓ: BELICZAY LÁSZLÓ

 

A Fidesz-KDNP képviselői kifejtették, hogy a magyar állampolgárok nem bíznak abban, hogy az ellenzék képes lenne bármiféle válsághelyzetet is a helyén kezelni.

A Fidesz frakcióvezetője szerint, válsághelyzetben az ellenzék sosem fog kormányra kerülni, csak konjunktúrával. A beszélgetés, egyik oldal meglátása szerint sem hozott előrehaladást az együttműködést tekintve.

Pál Emil

2022. július 22., 23:35

https://szekelyhon.ro/aktualis/kifutyultek-az-mszp-t-felborzolt-kedelyek-a-kormanypart-es-az-ellenzek-tusvanyosikerekasztal-beszelgetesen

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: