//
most olvassa...
Politika

Tőkés László Tusványoson: a kisebbségi törvény elfogadása több mint százéves adóssága Romániának – Székelyhon/+

A csíksomlyói búcsút követő második legnagyobb erdélyi, Kárpát-medencei nemzeti összesereglésünknek nevezte a tusványosi mozgalmat Tőkés László szombaton, tusnádfürdői előadásában.

FOTÓ: PINTI ATTILA

 

„Itt, a Kárpát-medence legkeletibb részén, a székely határőrvidéken létrejött nyári szabadegyetem nemzetpolitikai jelentősége jelképiségében ragadható meg: székely népünkre ugyan már nem hárul a határőrizet több évszázados feladata, hiszen a történelem viszontagságai folytán Nagyrománia kellős közepébe került, mindazonáltal továbbra is

legfőbb hivatása és felelőssége az országhatárokat meghaladó közösségünk földrajzi és nyelvi határainak védelme”

– fejtette ki Tőkés László a Tusványos fénypontjának számító szombati előadáson.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen, Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnökének moderálásával tartott előadásán megállapította, hogy

a csíksomlyói búcsút követő második legnagyobb erdélyi, Kárpát-medencei nemzeti összesereglésünk

eszmeisége és ideológiája a határokon átívelő nemzeti összetartozás politikájaként fogalmazható meg, amelynek kialakítsában a bálványosi folyamat meghatározó szerepet játszott.”

Orbán Viktor és Tőkés László teljes előadása – itt nézheti újra

 

Az egykori EP-képviselő köszönetett mondott Orbán Viktornak a nemzetpolitikai áttörést eredményező kormányzásért. „Köszönjük miniszterelnök úr, és illesse köszönet az egész magyar törvényhozást és valamennyi Ön által vezetett kormányt, valamint külhoni magyar képviseleteinket és a Magyar Állandó Értekezletet ennek a valóságos magyar jövőképet kirajzoló nemzetpolitikai projektnek a sikerre viteléért. Eme köszönettel együtt fogadja őszinte elismerésünket április 3-án aratott választási győzelméhez. Mondjuk ezt úgy, mint akik

erőnk és lehetőségeink szerint magunk is kivettük a részünket ebből a bámulatos sikerből”

– hangsúlyozta.

FOTÓ: PINTI ATTILA

 

Tőkés László kitért arra is, hogy a tőle Klaus Iohannis államfő által megvont Románia Csillaga-kitüntetés ügyében folytatódik a per, a következő tárgyalás szeptemberben várható. Ezzel kapcsolatosan említette, hogy a Románia Csillaga-rend úgynevezett becsületbíróságának indoklásában egyebek mellet Székelyföld területi autonómiájának képviseletét rótták fel.

„Ugyanez mondható el Izsák Balázs elnök esetében is, akinek a székelyföldi autonómiastatútumot nem tudják megbocsátani, (…) vádiratok tanúsága szerint Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak is az autonómia ügye miatt kellett politikai fogságot szenvedniük.”

Emlékeztetett, két évvel ezelőtt Iohannis államelnök azt vetette a szociáldemokraták (PSD) fejére, hogy autonómiát akarnak biztosítani Székelyföldnek és oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, nevezetesen Orbán Viktornak.

FOTÓ: PINTI ATTILA

 

„Az EMNT közvetlen szövetségeseivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal megalkuvás nélkül folytatja küzdelmét az RMDSZ programjában is megfogalmazott többszintű erdélyi autonómiáért.

Köszönettel kérjük a miniszterelnök urat, hogy a továbbiakban az eddiginél is hatékonyabban részesítse támogatásában autonómiatörekvéseinket, tudatában annak, hogy az integráció autonómia nélkül az asszimiláció melegágya.

Komoly eredménynek számít, hogy Németh Zsolt irányításával a magyar elnökség tavalyi időszakában a kissebségvédelem prioritásként szerepel az Európai Tanács napirendjén, ennek köszönhetően pedig megszületett a strasbourgi nyilatkozat” – fogalmazott Tőkés László.

FOTÓ: PINTI ATTILA

 

Az EMNT elnöke jelezte, az RMDSZ kormányzati szerepét kihasználva új lendületet akarnak adni az autonómia ügyének.

“Remélt összefogásunk első próbája a kormányprogramban előirányzott kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadtatása lesz, ami több mint százéves adóssága Romániának.

Hajrá Erdély, hajrá Székelyföld!” – zárta előadását.

FOTÓ: PINTI ATTILA

 

Tőkés László – aki áprilisban töltötte hetvenedik életévét – a tusványosi nagyszínpadon vette át Németh Zsolttól, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökétől azt a meglepetéskönyvet, amelyet a születésnapjára állított össze az írásaiból és a kortársai írásaiból a Pro Minoritate Alapítvány. Németh Zsolt egykori mentorát, a kovásznai Fábián Ernő filozófust idézve jelentette ki: „Tőkés László nem az az ember, akinek igaza van, hanem az, akinek igaza lesz”.

Orbán Viktor gyerekvállalásról nem ad tanácsot, a magyar meccsközvetítéseket Kelemen Hunorra bízná

Kivezették Tusványosról az előadást megzavarókat – videó

 

Ferencz Alpár

2022. július 23., 14:25 2022. július 24., 11:09

https://szekelyhon.ro/aktualis/tokes-laszlo-a-kisebbsegi-torveny-elfogadasa-tobb-mint-szazeves-adossaga-romanianak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: