//
most olvassa...
Politika

Az új tanügyi törvényről tanácskoztak a szórványmegyék pedagógusai Nagyenyeden – Maszol/+

Szerda délután fontos szakmai tanácskozás helyszíne volt a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, ahol a szórványmegyék kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelői és a magyar iskolák igazgatói, mintegy harmincan, találkoztak Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselővel és Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős RMDSZ-es államtitkárral.

A találkozó kezdeményezője a Fehér megyei RMDSZ-szervezet volt, és Lőrincz Helga nagyenyedi – hivatását tekintve pedagógus végzettségű – alpolgármester, Nagy Tímea Fehér megyei kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, valamint Szőcs Ildikó kollégiumi igazgató „hozta tető alá”.

A kerekasztalbeszélgetés témája az új tanügyi törvénytervezet volt, célja pedig azoknak a cikkelyeknek a „kivesézése”, amelyek hátrányos helyzetbe hozhatják a magyar iskolákat, diákokat, és természetesen az ezeket kiküszöbölő módosítás-javaslatokat is számba vették. A többórás tanácskozás alatt a résztvevők cikkelyekként sorra vették a problémás megfogalmazásokat, megbeszélték azokat a konkrét iskolai realitás figyelembe vételével, majd közösen új szövegjavaslatokat tettek.

A résztvevők, mint kiderült, igencsak felkészülten érkeztek a találkozóra: körültekintően viszonyultak a részletekhez is, hiszen olykor az „és/vagy” közötti különbségen múlhat egy-egy magyar osztály sorsa. A javaslatokhoz minden esetben magyarázatokat is fűztek, így reményeik szerint Szabó Ödön Bihar megyei képviselő érvelése sokkal meggyőzőbb lehet Bukarestben.

„A szórványmegyékben, főleg ott, ahol csak egy magyar középiskola működik, nagyon fontos az, hogy egy iskolában több szak is működhessen, mint most, ez a legfontosabb módosító javaslat, amelyre a szórványnak szüksége van” – emelte ki Lőrincz Helga.

Kiderült: a román iskolák azt akarják, hogy külön legyenek elméleti és szakiskolák, de ez a magyar kisebbség számára nem előnyös. A jelenlevők fontosnak tartották pontosítani, hogy amikor tanfelügyelői ellenőrzést tartanak egy magyar iskolában, akkor kisebbségi tanfelügyelő is jelen legyen. Azt is fontosnak vélték leszögezni, hogy az iskola vezetőtanácsában jelen legyen magyar pedagógus is a vegyes tannyelvű iskolákban, az osztályok arányától függetlenül.

Emellett változtatásokat javasoltak olyan pontokban is, amelyek a román iskolákat is érintik, például az iskolai tanácsadók, pszichópedagógusok, logopédusok státusza, a speciális igényű gyerekek helyzete, ingáztatás. „Remélhetőleg, a javaslatokat sikerül majd gyakorlatba ültetni. Fontos, hogy a politikum bevigye a törvénybe a szakemberek javaslatait és felvállalja azokat” – mondta Lőrincz Helga.

Az új tanügyi törvénnyel kapcsolatos javaslatokat bárki elküldheti augusztus 24-ig a consultare.legieducatie@edu.gov.ro  e-mail címre, de a tanároknak és a szülőknek egyéb linkeket is küldtek a tanfelügyelőségek a minél szélesebb körű nyilvános konzultáció érdekében.

Basa Emese

https://maszol.ro/belfold/Az-uj-tanugyi-torvenyrol-tanacskoztak-a-szorvanymegyek-pedagogusai-Nagyenyeden

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: