//
most olvassa...
Politika

„Összeoroszoznák” a Tusványost: egy román képviselő szerint a szabadegyetem szervezőit Moszkva támogatja – Krónika/+

Újabb fronton indítottak támadást Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszéde nyomán: Adrian Cozma liberális párti honatya azzal vádolja a szabadegyetemet tető alá hozó civil szervezeteket, hogy Oroszországtól is kapnak pénzügyi támogatást. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács a Krónika megkeresésére lejáratási kísérletnek nevezte a vádakat.

Adrian Cozma • Fotó: Facebook/Adrian Cozma

 

Oroszország és a Tusványosként ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közötti lehetséges kapcsolat sejtetésével próbálja lejáratni a szabadegyetemet egy román képviselő: Adrian Cozma, az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke a pénzügyminisztériumhoz fordult, azt kérve, hogy a tárca bocsássa rendelkezésére a rendezvényt szervező civil szervezetek finanszírozásával kapcsolatos információkat.

Cozma a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványt és a Magyar Ifjúsági Tanácsot (MIT) említette meg név szerint, indoklásként pedig azt hozta fel, hogy felmerült a gyanú: a két szervezetet az Oroszországi Föderációból is finanszírozzák.

Az Adrian Câciu pénzügyminiszterhez címzett interpellációban a képviselő többek között arra kíváncsi, kik a Kisebbségekért Alapítvány alapító és aktív tagjai, mikor, kinek a javaslatára kapott közhasznú státust, és mekkora támogatást kapott az állami költségvetésből a 2021-2022-es időszakban.

Cozma arra hivatkozik: „felmerült a gyanú, hogy a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány az Oroszországi Föderációból is kap külső finanszírozást”,

ezért, figyelembe véve, hogy Románia vállalta az orosz agresszor elleni szankciók betartását, azt kéri a pénzügyminisztertől: vizsgáltassa ki, milyen támogatást kap az alapítvány Oroszországból.

Ugyanezt kéri a MIT kapcsán is: kíváncsi arra, kik a vezetői és a tagjai, illetve hogy kapott-e oroszországi vagy magyarországi támogatást.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány saját meghatározása szerint független, közhasznú szervezet, melynek célja az európai és hazai etnikai és nemzeti kisebbségek támogatása, különös tekintettel a határon túli magyarok segítésére. Hozzá kíván járulni a közép-és kelet-európai nemzeti kisebbségek hatékonyabb védelméhez, és az európai intézményrendszerekbe való integrálásához. Tevékenységi köre széles: nyári szabadegyetemeket, szakmai napokat, konferenciákat, fesztivált, külpolitikai klubot szervez, negyedévenként megjelenteti a Pro Minoritate című folyóiratot, valamint könyvsorozatot ad ki.

• Fotó: Pinti Attila

 

A Magyar Ifjúsági Tanács olyan érdekképviseleti ernyőszervezet, ami több, mint huszonöt éves múltjával folyamatos szereplője az erdélyi közéletnek. A MIT projektjei között megjelennek a kisiskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezett programok, rendezvények és táborok.

Az eltelt két évtizedben számos rendezvény, képzés, ifjúságpolitikai javaslat és közéleti megnyilvánulás is jellemezte a MIT tevékenységét. 2008 óta társszervezője a Tusványosnak.

Lejáratási kísérletnek tartják a vádakat

A Krónika megkeresésére csütörtökön mindkét szervezet vezetője határozottan elutasította Cozma vádjait. „Megdöbbenve olvastuk Adrian Cozma romániai parlamenti képviselő szervezeteinkre vonatkozó állításait. Adrian Cozma feltételezéseinek semmilyen valóságalapja nincs, interpellációját lejáratási kísérletnek és figyelemelterelésnek tartjuk.

Szervezeteink működtetése és programjaink szervezése során – Adrian Cozma légből kapott állításaival ellentétben – sem a múltban, sem a jelenben nem részesültünk semmilyen orosz anyagi támogatásban.

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem – Tusványos szervezőiként büszkék vagyunk rendezvényünk közéleti és politikai súlyára, szerepére és azt a továbbiakban is a magyar-román, magyar-magyar párbeszéd színterének tekintjük, ennek szellemében folytatjuk munkánkat” – szögezte le lapunknak küldött reagálásában Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke és Horváth Réka, a MIT elnöke.

Beállt a sorba: Ciucă szerint lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről

 

„Kisebb magyar állam” létrehozást vizionálja Cozma Amúgy a Szatmárnémetiből a bukaresti parlamentbe került Adrian Cozmától eddigi megnyilvánulásai alapján nem idegen a magyarellenesség: múlt héten az RMDSZ kormányból való kilépését követelte, amiért a bukaresti kormány magyar tagjai megtapsolták Orbán Viktor egyesek által rasszistának beállítani próbált tusnádfürdői beszédét. Akkor arról beszélt: Orbán Viktornak a hivatalos látogatásokon kívül szerinte nincs keresni valója Romániában, de a legnagyobb „bajnak” azt tartja, hogy az RMDSZ-es kormánytagok támogatják Orbán Viktor politikáját.

Az Adevărulnak szerdán egyenesen úgy nyilatkozott: az RMDSZ és a Fidesz „egy kisebb magyar államot akar létrehozni Romániában”, szerinte ezt szolgálják az erdélyi magyar közösségnek szánt budapesti támogatások.

Bukaresti sajtóértesülések szerint egyébként a kormánykoalíció román pártjai megosztottak abban a kérdésben, hogy az RMDSZ-t ki kell-e akolbólítani a koalícióból vagy sem. A PNL-en belül sincs egyetértés: miközben a párt erdélyi és partiumi politikusai – amint az Cozma példája alapján is látható – megszabadulnának a magyar szervezettől, a Kárpátokon túliak nem ennyire vehemensek. Klaus Iohannis államfő is az RMDSZ-mentes kormány híve, azonban Nicolae Ciucă miniszterelnök ellenzi a koalíció felrúgását, mivel szeretné megőrizni a stabilitást.

A koalíció legnagyobb pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) értesülések szerint – szintén a stabilitásra hivatkozva – hallani sem akar az RMDSZ kirúgásáról.

Álláspontja nyilvános tisztázására kéri Iohannis az RMDSZ-t Orbán tusványosi beszéde miatt

 

Balogh Levente

2022. augusztus 04., 18:44 • utolsó módosítás: 2022. augusztus 04., 18:48

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/bosszeoroszoznakr-tusvanyost-egy-roman-kepviselo-szerint-a-szabadegyetem-szervezoit-moszkva-tamogatja

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: