//
most olvassa...
Politika

Lehangoló – Nyugati Jelen

Egy nemrég ennek a lapnak a hasábjain megjelent írásomra kedves barátom telefonon reagált. Mindenben egyet értett az abban megjelent szöveggel. A megállapításaim helyességét igazolandó megemlítette, hogy nemrég tolmácsként részt vett egy magyar–román nyugalmazott tiszti találkozón. Mondja, hogy a magyar kaszárnyában az egységzászló behozatalakor levette sapkáját, vigyázzállásba vágta magát, mert úgy érezte: az a helyénvaló. A magyar nyugalmazott tiszttársai egyikének sem jutott eszébe tisztelegni saját csapategységük zászlaja előtt.

A kép illusztráció.

 

Pedagóguskolléga meséli, hogy székelyföldi kiránduláson meglátogattak néhány történelmi emlékhelyet is. Közöttük a Nyergestetőt. Annak idején az elemiben tanulták Kányádi Sándor előbb említett című versét. A tanító bácsi akkor külön kihegyezte az eseményt, mint a székely–magyar helytállás, a hazaszeretet bizonyítékát. A kiránduláson résztvevők közül egyetlen diák sem emlékezett arra az órára, még a vers üzenetére sem. Pedig nem évtizedek teltek el az ominózus óra óta!

És ugyancsak lehangoló az a tény is, hogy az említett székelyföldi út búcsúzásaként tábortüzet is gyújtottak. S mint minden ilyen tűznél, közös éneklésre is sor került. Eddig minden szép és jó. Csakhogy a kirándulásra a gyermekeket elkísérő nevelők legnagyobb meglepetésére és csalódására, a diákok többsége elfelejtette az iskolában három-négy éve tanult népdalokat. Közülük csak egy-egy kapcsolódott be a dalolásba.

Idehaza feleségemmel beszélgetünk az esetről. Az okokról. Arról, hogy a globalizáció mindenkit és mindent egyformásít. A gyermek nem a saját eszét használja, hanem a számítógépen, a tablagépen, az okostelefonon neki készen tálalt menüt. Az azokból minden mennyiségben áradó képregényeket, akciófilmeket szuperhősökkel, az üvöltő zenével és énekesekkel. A többi minden mellékessé válik, mert ez a „trendi”. Fehér hollóként kivirítani a tömegből, nép- és hazafias dalokat énekelni a nyugati slágerek helyett, bizony kényelmetlen a gyermekek többségének.

Nagyon lehangoló jelenség.

Ujj János

2022. augusztus 8., 17:25

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/lehangolo.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: