//
most olvassa...
Politika

Bár a diszkriminációellenes tanács nem indíthat eljárást ellene, feljelentette Orbán Viktort egy román liberális honatya – Krónika/+

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru képviselő Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde miatt.

Alexandru Muraru liberális képviselő • Fotó: Alexandru Muraru/Facebook

 

A törvényhozó a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es számú kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél Orbán Viktor ellen. Muraru szerint a magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint „a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei”.

„És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből a román kormánypárti politikus.

Orbán Viktor: „a migráció nem faji, hanem kulturális kérdés. Néha félreérthetően fogalmazok”

 

A liberális képviselő szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”. „Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította Muraru, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is. A liberális honatya szerint a magyar kormányfő diplomáciai mentessége a nyilatkozataira nem terjed ki, ugyanakkor a diplomáciai immunitás csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint Tusnádfürdőn esetben történt. Az RMDSZ-szel és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt kormányzó PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke beadványának megvitatását és Orbán Viktor szankcionálását kéri a CNCD-től.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke egyébként már korábban tisztázta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen nem indítható eljárás Romániában, és román hivatalos szervek, intézmények nem is idézhetik be, mivel a nemzetközi szokásjog szerint állam- és kormányfők, miniszterek mentességet élveznek egy másik állam területén. Asztalos éppen Muraru korábbi felvetésére reagált, miszerint Orbán tusványosi beszédét ki kellene vizsgálnia a CNCD-nek. A CNCD elnöke közölte: bárki tehet panaszt a testületnél Magyarország miniszterelnökének kijelentései miatt, de a diszkirminációellenes tanács első lépése az lesz, hogy megvizsgálja: van-e hatásköre, jogi alapja vizsgálódni az ügyben.

2022. augusztus 11., 22:59 • utolsó módosítás: 2022. augusztus 11., 23:11

https://kronikaonline.ro/belfold/bar-a-diszkriminacioellenes-tanacs-nem-indithat-eljarast-ellene-feljelentette-orban-viktort-egy-roman-liberalis-honatya

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: