//
most olvassa...
Politika

Hatott a jegybankelnöki odapörkölés, újra 8 százalék alatt a három hónapos ROBOR – Krónika/+

A 8 százalékos lélektani határ alá zuhant pénteken a lej alapú fogyasztási hitelek, valamint az Első otthon program keretében a korábbi években igényelt jelzálogkölcsönök törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR).

A Román Nemzeti Bank (BNR) honlapján megtekinthető adatsorok szerint a csütörtöki 8,02 százalékról 7,98 százalékra csökkent pénteken a mutató.

Tény viszont, hogy van még hová zuhannia ahhoz, hogy érzékelhetően csökkenjenek a hitelesek által havonta befizetendő törlesztőrészletek,

miután az év elején – mint ismert – még 3,02 százalékos volt a ROBOR.

A lejalapú jelzáloghitelek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb eközben 8,19 százalékról 8,13 százalékra, a 12 hónapos pedig 8,30 százalékról 8,27 százalékra mérséklődött.

A ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) amúgy azoknak a kamatoknak az átlagát jelenti, amelyen a bankok egymásnak hitelt nyújtanak, alakulása pedig főként a piacon levő  likviditás szintjétől függ.

Hatott Isărescu figyelmeztetése? Csökkent szerdán a ROBOR

 

Mint ismeretes, Mugur Isărescu jegybankelnök a legújabb inflációs jelentést ismertető keddi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy

„a bankok átestek a ló másik oldalára”, amikor jóval az alapkamat fölé emelték a bankközi hitelkamatlábat.

Ugyanakkor arra figyelmeztette a pénzintézeteket, hogy „figyeljenek jobban oda a BNR üzeneteire”. Hozzátette, reméli és hiszi, hogy így a három hónapos ROBOR megközelíti majd az alapkamat szintjét.

Isărescu: a bankok átestek a ló másik oldalára – A BNR szerint lassan csökkenésnek indul az infláció

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa pénteken évi 4,75 százalékról évi 5,50 százalékra emelte az alapkamatot. Az új kamat augusztus 8-tól lép hatályba. A jegybank emellett évi 5,75 százalékról évi 6,50 százalékra emelte a lombard hitel kamatát, és évi 3,75 százalékról 4,50 százalékra a letéti rátát.

Eközben a fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) jelenleg évi 2,65 százalék. A negyedévente közölt referenciamutató a bankközi tranzakciók napi kamatának számtani középarányosa. A három hónappal ezelőtt közölt értéke évi 1,86 százalék volt.

Bálint Eszter

2022. augusztus 12., 12:53

https://kronikaonline.ro/gazdasag/hatott-a-jegybankelnoki-beszolas-ujra-8-szazalek-alatt-a-harom-honapos-robor

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: