//
most olvassa...
Politika

Extraprofitadót vethetnek ki az energetikai cégekre – Bukaresti illetékesek szerint nem lesz nehéz telünk – Krónika/+

Az energiaár-robbanás haszonélvezőinek többletadóval való sújtását fontolgatja a bukaresti kormány, pontosabb részleteket azonban csak a koalíció asztalán levő törvénytervezet nyilvánosságra hozatalát követően fogunk tudni. A bukaresti ígéretek szerint annyi biztos, hogy telnek a gáztározók, marad az árkompenzáció, így szerintük a romániai lakosság nem fogja megsínyleni a közelgő telet.

Extraprofitadót vethet ki a bukaresti kormány az energetikai ágazatban érdekelt cégekre – lebegtette meg tegnapi sajtótájékoztatóján Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Mint mondta,

a kormánykoalícióban napirenden szerepel egy törvénytervezet, amely választ kíván adni az energiaválságra, és ami extraprofitadót vethet ki a termelőkre, a beszállítókra és a közvetítőkre egyaránt,

hiszen mindannyian haszonélvezői annak, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan megugrottak az árak az energiapiacon.

„Az én véleményem az, hogy egy közvetítőnek a villanyáram és a földgáz piacán nem szabadna néhány százaléknál többet keresnie, hiszen csak veszi és adja tovább” – fogalmazott a szaktárcavezető. Ami pedig az extraprofitadót illeti, így érvelt: „mindenkit megadóztatunk, amikor túl nagy jövedelmet ér el. Az energiapiac is nagy profitot generál”.

A miniszter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az energiaellátási láncok szereplőinek többletadóztatása hatályba lépne-e már szeptember elsejétől.

Azt mondta, hogy az adókat nem az energiaügyi tárca, hanem a pénzügyminisztérium és az Országos Energia-szabályozási Ügynökség (ANRE) szabja meg.

Arra a kérdésre, hogy miért nem emelték meg már korábban az energiaellátási láncok szereplőire kirótt adót, annak ellenére, hogy ezt a Szociáldemokrata Párt (PSD) már az év elején javasolta, a liberális párti Virgil Popescu kijelentette: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mindig is támogatta ezt az intézkedést, de vélhetően az év első felében „nem lehetett gyakorlatba ültetni”.

A szociáldemokraták azon vádjára, ami szerint spekuláció jellemző a piacra, és „az okos fiúk” nyerészkednek, Popescu leszögezte: meg kell vizsgálni az állítások valóságtartalmát, ám ez nem a szaktárca hatásköre.

Marad az árkompenzáció

Egyúttal ismételten arról biztosította a lakosságot, hogy március 31-éig marad az energiaár-kompenzáció, a polgároknak nem kell aggódniuk a téli energiaszámlák miatt. Jelezte egyúttal, hogy a kormány már idén ősszel kidolgozza azt az eljárást, amellyel megóvja lakosságot az energiadrágulástól a március 31. utáni időszakban is. A koalícióban még vita tárgyát képező energetikai törvénytervezet kapcsán azonban nem kívánt részleteket elárulni, mint mondta, az a megállapodás született, csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy sikerült véglegesíteniük a jogszabályjavaslatot.

Annak kapcsán nem tudott pontos adatokkal szolgálni, hogy mennyi pénzt fizet az állam az energiaszolgáltatóknak az árkompenzáció fejében. Annyit mondott, hogy az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) legfrissebb számításai szerint 16 milliárd lejről lehet szó.

„Bármekkora is lesz az összeg, ki fogjuk fizetni” – szögezte le Virgil Popescu.

Telnek a tározók

Közben a tegnapi kormányülés elején Nicolae Ciucă kormányfő büszkén újságolta el, hogy elérte a 70 százalékot a romániai gáztárolók feltöltöttsége. Rámutatott, folyamatosan töltik fel a gáztárolókat, ezek telítettsége elérte a 70 százalékot, ami azt jelenti, hogy nem lesz probléma a gázellátással a következő időszakban.

„Van elegendő gáz a 2022–2023-as télre”

– idézte az Agerpres a nyilatkozatot. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányülésen hasonlóképpen hangsúlyozta, Románia sokkal gyorsabban halad, mint ahogy azt az uniós ütemterv előírja, e szerint ugyanis szeptember 1-jéig 57 százalékban kellett volna feltölteni a gáztárolókat, az ország azonban már 70 százaléknál jár, és várhatóan még szeptemberben eléri a 80 százalékos célt, amelyet novemberre tűzött ki az EU.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a hét elején elküldte a miniszterelnök által a tervezett energiaügyi beruházásokról kért jelentést, ugyanakkor megjegyezte, hogy zajlik az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében benyújtott projektek elemzése.

Ciucă elégedett: van elég gáz a télre, elérte a 70 százalékot a romániai gáztárolók töltöttsége

 

Bálint Eszter

2022. augusztus 24., 17:03 • utolsó módosítás: 2022. augusztus 24., 18:03

https://kronikaonline.ro/gazdasag/extraprofitadot-vethetnek-ki-az-energetikai-cegekre-nem-lesz-nehez-telunk-igerik-a-bukaresti-illetekesek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: