//
most olvassa...
Politika

Rekordfinanszírozás krízis idején – Népújság

Folyik a nyilatkozatháború a koalíciós pártok vezetői között, hiszen nyakig vagyunk a bajban. Gazdasági szakértők szerint az év második felében mérséklődik a (dübörgő) gazdaság dinamikája. A pénzügyminiszter elismerte, hogy fennáll a „recessziós elemek” és a gazdasági lassulás veszélye. A koalíció sokszor hangoztatott egysége inog, nincs pénz a beígért fizetésemelésre, nyugdíjemelésre, az energiaszámlák kompenzálására. A pénzügyminiszter szerint az állampolgárok azért nem érzik a gazdasági növekedést, mert „erodálja azt az infláció”. A kormány fő gondja az infláció csökkentése, amely 15 százalékkal ugrott meg, miközben a gazdasági növekedés 5 százalékos.

A pénzügyi tárca vezetője azonban „elfelejtette” megemlíteni az Állandó Választási Hatóság (AEP) számára elkülönített többletpénzt.

A kormány rekordfinanszírozást nyújt, anélkül, hogy választási év lenne, áll az Expert Szakértői Fórumnak (EFOR) a kormányhoz, a kormánykoalíció vezetőihez és az AEP elnökéhez intézett levelében, amelyben a politikai támogatások finanszírozására szánt pótlólagos keretek leállítását kéri.

Az EFOR szerint „az AEP kérésére a politikai pártok 24,4 millió lejt kaptak a már jóváhagyott 234 millió lejes költségvetésen felül”. Az idei költségvetés a legnagyobb a közpénzből történő pártfinanszírozás történetében, holott még csak választási év sincs.

Tavaly a Cîţu-kormány költségvetés-kiigazítással 90 millió lejjel emelte a támogatásokat, a pártoknak a kapott pénznek csak a felét sikerül elkölteniük, a felét a sajtóban történő reklámozásra és promócióra költötték.

Az EFOR által közzétett friss adatok azt mutatják, hogy 2022-ben jelentősen nőttek a propagandára fordított kiadások az előző évhez képest. „A pártok többsége megtagadja a szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatást, bár bírósági határozatok közérdekű adatnak minősítették azt. A szerződések részleteit az AEP, a kiadások jogszerűségét kontrolláló intézmény sem ellenőrzi. Senki nem ellenőrzi a pártpromóciós tevékenység lényegét.”

Az AEP adatai szerint a PSD és a PNL annyit költött médiára és propagandára 2022 első hat hónapjában, mint amennyit tavaly egész évben.

A pártok a költségvetés-kiigazítás után még több pénzt kapnak az állami költségvetésből. A kormány megerősítette, hogy az AEP a költségvetés-kiegészítés elfogadása után – kérésre – emellett 24,4 millió lejt kap a politikai pártok támogatására.

Az EFOR szerint a pártok több pénzt kapnak, mint amennyit el tudnak költeni, de a közpénzből finanszírozták a médiát, ami 100%-kal több pozitív hírt eredményezett a PSD és a PNL számára.

A nagy pártok vezetői évről évre ígérik, hogy jelentősen csökkentik a támogatást, de a hivatalos adatok azt mutatják, hogy ezek a kijelentések politikai jellegűek, nincs valóságalapjuk.

A rekordtámogatásról is hallgatnak.

Mózes Edith

2022. augusztus 24., 14:37:54

https://e-nepujsag.ro/articles/rekordfinanszirozas-krizis-idejen

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: