//
most olvassa...
Politika

Hamis, rosszindulatú, félrevezető – Székely Hírmondó

Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátorral állította párhuzamba és hozzá hasonlóan oroszbarátként, antiszemitaként, demokrácia- és Nyugat-ellenesként bélyegezte meg Orbán Viktort Tibori-Szabó Zoltán kolozsvári újságíró, egyetemi tanár. Erős náci elhajlásokkal rendelkező ultranacionalista populistaként, a nemzeti oktatás területén a nacionalizmust, a sovinizmust, az idegengyűlöletet, a „tiszta” ősök kultuszát nagy csinnadrattával előtérbe toló és gondozó vezetőként. Aki ráadásul „antiszemita kampányokat rendez, meghamisítja Magyarország náci és kollaboracionista történelmét, aláássa és szabotálja országának minden, Holokauszttal kapcsolatos oktatási intézményét és projektjét.”

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet igazgatói tisztségét is betöltő oktató szerint Orbán Magyarországa mára az EU és NATO rákos daganatává vált. Erre a helyzetre pedig „radikális műtét” a megoldás, vagyis Magyarországot és miniszterelnökét el kell szigetelni és meg kell büntetni tetteiért.

Tiborinak a Haaretz vezető izraeli napilapban augusztus 16-án megjelent véleménycikke tartalmának megismerése kezdetben keserűséget és felháborodást váltott ki belőlem, majd elszomorított, és végül megszólalásra késztetett. Egy ilyen irományt ugyanis nem szabad válasz nélkül hagyni. Már csak azért sem, mert a benne található szemenszedett hazugságokat, megalapozatlan vádakat és aljas rágalmakat nem akárki, hanem a hivatásánál fogva egyetemistákat tanító, az írásaival közvéleményt befolyásoló és mindezek által tudatot formáló, tehát jövőt alakító személy fogalmazta meg.

Tibori állításainak hamis, rosszindulatú, félrevezető és becstelen volta nyilvánvaló. Ennek bizonyításaként elég a fasizmus és kommunizmus bűneit döbbenetes valósághűséggel bemutató, az áldozatoknak emléket állító Terror Háza Múzeum létrejöttére gondolni például, ami az általa antiszemitának és náci elhajlásoktól sem mentesnek nevezett Orbán Viktornak és első kormányának (1998–2002) köszönhető. Annak fejtegetése viszont, hogy egy élvonalbeli erdélyi magyar értelmiségi miért és miként vetemedett egy Magyarországot és miniszterelnökét gyalázó förmedvény megírására, már egy másik jegyzetbe kívánkozik.

Bedő Zoltán

2022. augusztus 26., 00:23

Hamis, rosszindulatú, félrevezető

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: