//
most olvassa...
Politika

Kampányesküvő – Szabadság

Mennyire szánalmas, kétségbeesett – vagy zseniális? – lehet valaki, hogy lagziját politikai kampánycélokra áldozza fel? A fülledt augusztusi hétvégén idehaza ez volt a főhír: George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke hatalmas népünnepély közepette mondta ki a boldogító igent.

Az eseményre legalább tízezer embert vártak, az AUR-osok nagy családját, hogy valamennyien osztozzanak az ifjú pár boldogságában. A román hírportálok szerint azonban az esküvőn készült felvételekből arra lehet következtetni: a násznép létszáma nagyon távol állt a tízezertől, de abuli visszhangja így is messze eljutott. Már csak azért is, mert bizonyára nem hagyományos esküvőszervezőt kértek felaz esemény lebonyolítására, hanem valamilyen dörzsölt politikai marketingest: fehér galambok eregetése helyett például bombariadó volt betervezve a hatás kedvéért. Így hát a lagzira a Vălcea megyei tűzszerészek is „hivatalosak” voltak, állítólag egy névtelen bejelentő robbanószerkezet ketyegésére hívta fel a figyelmet, az illetékesek megjelenése pedig kisebb riadalmat keltett a jelenlevők körében. Nyilván nem találtak semmit, de az egész cécó jót tett Simion imidzsének: csak nagy ember lehet, ha valakik fel akarják robbantani még a menyasszonytánc előtt! – gondolhatták sokan. Innen már csak egy további kupica pálinka kellett az ovációkig: George președinte! Georgét államelnöknek! – merthogy erről szólt az egész.

Jóllehet a 2024-es elnökválasztás még messze van, az AUR biztosra akar menni: fel kell időben „építeni” Simiont, hadd húzza megint nagy erővel be a pártot a parlamentbe! Amint az várható volt, a járvány háttérbe szorulásával alaposan megcsappantak az AUR-osok oltásellenes, konteós követői, és a szélsőségesen nacionalista politikus oroszpárti elszólásai sem voltak kimondottan előnyösek ezekben a háborús időkben.(Amikor 150 kilométerre az országhatártól orosz fegyverek ropognak…) Ezt kell most ellensúlyozni a radikálisan nemzeti pózzal, amit Simion az esküvőn is látványosan gyakorolt.

De hátbármennyire is változnak a topikok, az emberi együgyűség, hiszékenység – terelhetőség –mennyisége állandó. Tegnap csippeket tartalmazó oltásokkal, holnap a szociális demagógia egyéb szólamaival lehet majd befogni a tömegeket. Erre jól bejáratott forgatókönyvek vannak, ezért meg se lep, hogy Simionék hamarosan létre kívánják hozni az AUR-tévét. Gondolom, az egykori OTV mintájára. Emlékszünk a tévés Dan Diaconescunak az Elodia-gyilkosságra és egyéb agymosási technikák alkalmazására specializálódott csatornájára? Az itt felfuttatott PP-DD nevű párt (Dan Diaconescu Néppárt) a gazdasági válság hatására megszorító intézkedésekre kényszerülő rosszemlékű Boc-kormány elleni tüntetések idején izmosodott meg. Olyannyira, hogy a 2011-ben alapított politikai alakulat fél évre rá, a 2012-es választások alkalmával 31 polgármestert, több mint háromezer önkormányzati képviselőt és 134 megyei tanácsos juttatott mandátumhoz. Az ugyanabban az évben tartott parlamenti választásokon pedig a harmadik legnagyobb pártnak számított Romániában 14 százalékkal, ami 21 szenátort és 47 képviselőt jelentett a törvényhozásban. (Diaconescut végül zsarolásért három év letöltendőre ítélték, ami pártja feloszlatásához, pontosabban a Gabriel Oprea-féle UNPR-vel való egyesüléshez/beolvadáshoz vezetett…)

Valahogy ez a pályafutás körvonalazódik Simionék számára is: az elszabaduló élelmiszerárak, az energiaválság, az életminőség várható zuhanása, a holnap bizonytalansága mind olyan témák, amelyeket meglovagolva – a rájuk jellemző demagógiával – hatalmasat lehet dobbantani, mégpedig rövid idő alatt. Egyesek azonban még ennél is borúlátóbbak. Volt ugyanis még egy talpig népviseletben öltözött legény – más néven a „Kapitány” – aki hasonló népünnepélyt rendezett esküvője alkalmával, ennek minden velejárójával, mögöttes céljával – emlékeztetnek a lapok. Mindez valamikor 1925 júniusában. A vőlegényt Corneliu Zelea Codreanunak hívták, és az általa két évvel később alapított fasiszta Vasgárda karizmatikus vezetője volt…

Székely Kriszta

2022. augusztus 29., 13:12

http://szabadsag.ro/-/kampanyeskuvo

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: