//
most olvassa...
Politika

Román oktatási paradoxon: a diákok 60 százaléka éltanuló, miközben csaknem felük funkcionális analfabéta – Krónika/+

Meghökkentő ellentmondásra világít rá Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a Cronicile című folyóiratnak adott interjúban.

A Curs de Guvernare szerkesztősége által gondozott kiadványban a tárcavezető közölte: miközben 2019-ben a közoktatásban részt vevő diákok csupán 15 százaléka rendelkezett 8,50-es vagy annál nagyobb átlaggal, a pandémia első évében, a 2020/2021-es tanévben ez az arány 53 százalékra ugrott, az elmúlt tanév első félévében pedig már 60 százalékon állt az éltanulók aránya.

Mindez olyan körülmények között, hogy a PISA-mérések szerint a romániai diákok csaknem 45 százaléka funkcionális analfabéta, azaz tud olvasni, de nem érti, nem tudja értelmezni a szöveget.

Mint ismeretes, a PISA-tesztelést (Programme for International Student Assessment, azaz a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja) a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hívta életre. A PISA monitorozó jellegű felméréssorozat, amely három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) vizsgálja a 15 éves tanulók képességét. A felmérés háromévenként zajlik.

Bár a nemzetközileg irányított felmérések ijesztő adatokkal szolgálnak, ezzel párhuzamosan a diákoknak adott jegyek egészen más képet festenek. Sorin Cîmpeanu szerint teljes osztályok rendelkeznek színtízessel – nem jegyekkel, hanem átlaggal.

“Így képtelenség rangsorolni. 10,00, mindenki az osztályból, igen. És ezek nem elszigetelt esetek.

Természetesen mindenki nagyon jó, de nem lehet mindenki ugyanolyan jó, tiszta tízes, nemde?” – jelentette ki az interjúban a miniszter.

Szerinte a jelenség felszámolása érdekében elsősorban meg kell állítani a jegyek utáni hajszát, meg kell szüntetni a nyomást, amelyet a szülők gyakorolnak a tanárokra. „Standard felmérési formákra van szükségünk, amely lehetővé teszi az eredmények összehasonlítását két különböző megye iskolája, vagy ugyanazon megye tanintézetei, akár ugyanazon iskola osztályai között. Ez nem helyettesíti a tanárt, de a pedagógust fel kell készíteni az efféle felmérések használatára” – szögezte le a tárcavezető.

Cîmpeanu megerősítette: a romániai közoktatás igazi arcát a PISA-mérések tükrözik.

Ugyanis utóbbi eredményeit visszaigazolják a cikluszáró vizsgák, illetve a minisztérium által az elmúlt tanévben lebonyolított standard felmérések – 280 ezer tesztet végeztek 150 ezer diák részvételével. „Éppen elkészült az eredményeket összegző, országos szintű jelentés, amely sajnos megerősíti a PISA-mérések következtetéseit. Az iskolában osztott jegyek nagyon sokat veszítettek mérvadó mivoltukból” – vázolta az oktatási tárca vezetője, aki szerint mindezért egyébként az elmúlt harminc év valamennyi tanügyminisztere hibáztatható – köztük ő maga is.

Páva Adorján

2022. augusztus 29., 10:25 • utolsó módosítás: 2022. augusztus 29., 10:30

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/roman-oktatasi-paradoxon-a-diakok-60-szazaleka-eltanulo-mikozben-csaknem-feluk-funkcionalis-analfabeta

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: