//
most olvassa...
Politika

Láncszerűen adóztatnának – Népújság/v

A kormány várhatóan csütörtökön fogadja el az energiaár-kompenzálás referenciaelemeinek módosításáról szóló rendeletet. Virgil Popescu energiaügyi miniszter közölte, hogy a felkészülési tervet, szerda estig el is juttatják a döntéshozókhoz. Mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen módosításokat tartalmaz a végleges rendelet, ami az utóbbi időben eléggé megosztotta a kormánykoalíciós pártokat.

Ezek vezetői abban egyetértenek, hogy a lakossági támogatás ezen a télen is megmarad, bár arról még nincs döntés, hogy az áramfogyasztásra vonatkozó jelenlegi határértékeket megtartják-e, ugyanakkor abban sem jutottak közös nevezőre, hogy milyen mértékben vessenek ki többletadót az energetikai vállalatokra. A kormány ugyanis, arra hivatkozva, hogy szolidaritási alapot hoz létre, „láncszerűen” vetne ki pluszadót a teljes energetikai ágazatra. Az ebből befolyó összegek képeznék azt a szolidaritási alapot, amiből finanszíroznák a lakosságnak, illetve a kkv-knak és más kategóriáknak az energiaár-kedvezményeket. Persze az állam már így is jócskán nyert az energiaárak növekedéséből, gazdasági elemzők mintegy 43 milliárd lejre becsülik az egész éves többletbevételt. Ez, úgy tűnik, nem elég, hiába a pártvezérek, a szakminiszter megnyugtató kijelentései, miszerint az államkasszában megvan a szükséges pénz az árkompenzációs kiadások fedezésére, az új adóteher bevezetése arra enged következtetni, hogy talán mégsem olyan rózsás a helyzet. (Mellesleg az energiavállalatok nehezményezik, hogy a kormány – bár a törvényes előírások 45 napos határidőt szabnak meg – nem utalta ki teljes mértékben a nekik járó összegeket.)

Valahogy mindig gyanakodva hallgatjuk, amikor szolidaritási alapokat emleget a kormány, ebből sohasem a kisember nyer, arra gondolunk, hogy az energiaágazat újabb megadóztatását megint a fogyasztókon hajtják majd be. Mint ahogy az energiaár liberalizációja is balul sült el, csak épp a fogyasztók nem nyertek rajta. (Egyébként is, a mindenféle köztes szolgáltatókkal aláírt szerződésekben foglalt árak mintha nem is lennének, az emberek pedig nem értik, hogy ilyen mértékű szerződésszegés hogyan lehetséges…)

Csütörtökön tehát véglegesítik az energiaár-kompenzálásra vonatkozó rendeletet, amit a kormány szerint 2025-ig tartanának érvényben. Közbe beékelődik a 2024-es választás, ami menet közben még hozhat változásokat…

Antalfi Imola

2022. augusztus 31., 15:54:52

https://e-nepujsag.ro/articles/lancszeruen-adoztatnanak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: