//
most olvassa...
Politika

Felújított iskolákba várják a Kolozs megyei diákokat – Maszol/+

Közel 10 ezer magyar diák kezdi meg a tanévet Kolozs megyében. Mint korábban beszámoltunk róla az új tanév struktúrája teljesen megújult, félévek helyett öt modulból fog állni, és az 5–8. osztályos diákok tanulmányi átlagát nem számítják bele a középiskolai felvételi jegyébe. Kolozsvári iskolaigazgatókat kérdeztünk arról, hogy milyen felújítási munkálatokat végeztek a nyáron, illetve, hogy megteltek-e az osztálytermek magyar diákokkal.

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója megkeresésünkre elmondta, ők „szerencsés helyzetben vannak”, mert mindössze négy évvel ezelőtt volt egy teljes körű felújítás és iskolabővítés az intézményükben, a református egyházkerület támogatásával. Azóta csak az alagsorban volt egy beruházás, amit ki kellett javítani és több tantermet festettek ki, de ám ezek már befejeződtek a múlt héten. Ezen a héten a takarítással foglalkoznak, hogy mindennel el tudjanak készülni a tanévkezdésre. Az igazgató hozzátette, minden évfolyamon a beiskolázási számok szerint sikerült indítani az osztályokat, ami „nagyon örvendetes”.

Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatójának tájékoztatása szerint idén eddig minden kezdő osztály termét, köztük két előkészítőét, két ötödikét, két kilencedikét kifestettették, padlót csiszoltattak és lakkoztattak. Emellett az óvoda teljes villanyszerelését felújították, a termeket és a helyiségeket kimázoltatták, parkettet újítottak. A nyáron zajlott a tornaterem és az öltözők felújítása is, ugyanakkor egyik mosdó teljes modernizálása, felszerelése.

„Bútorokat vásároltunk, a felszerelést bővítettük idén, a támogatóink pedig a kolozsvári önkormányzat, az unitárius egyház és a Pro János Zsigmond Szövetség voltak, akiknek nagyon hálásak vagyunk. Idén is minden osztályunk megtelt diákokkal, aminek nagyon örvendünk” – részletezte az igazgató.

Kósa Mária, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatója elárulta, az ő esetükben, mivel egyéves szerződésük van az egyházzal, csak kimondottan festésre, kisebb munkálatokra jogosultak. Júniusban voltak a polgármesteri hivataltól náluk, akkor megtudták, hogy egy megszabott összeg alapján hat termet újíthatnak fel, ez még nem készült el. A termek többi részét a Pro Brassai Egyesület segítségével sikerült rendbe tenni, azoknak egy része már készen van. Mint mondta, a polgármesteri hivatal szerint e hét péntekéig kész lesz a hat terem. Hozzátette, az osztálytermek a Brassaiban is beteltek, csak olyan módosítások voltak, amelyeket országos szinten mindenhol bevezettek.

Lőrincz Anna

https://maszol.ro/belfold/Felujitott-iskolakba-varjak-a-Kolozs-megyei-diakokat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: