//
most olvassa...
Politika

Kelemen Hunor a kisebbségi törvény elfogadtatásáról: nem akarunk kommunikációs maratonba belefogni – Krónika/+

Az RMDSZ a tavalyi kongresszus óta a családok biztonságának rendeli alá a bukaresti munkát, és legyen bármilyen változás, például a szomszédunkban kitört háború, a cél továbbra is a családalapítás és a gyermekvállalás támogatása marad – szögezte le pénteken Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A szövetségi elnök az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzat prioritásairól beszélt a 10 perc Bukarest legújabb adásában. Mint mondta,

az őszi időszak legfőbb prioritása a háztartási fogyasztók védelme és a vállalkozások támogatása,

ezért a csütörtöki kormányülésen meghosszabbították azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely immár 2023. augusztus 31-éig biztosít lehetőséget az energiaárak kompenzációjára.

Emlékeztetett, a lakosság számára marad a 0,68 lejes díjszabás kilowattóránként havi 100 kilowattos fogyasztásig, nem módosult a 0,8 lejes díjszabás sem, amit a 100 kWh fölötti fogyasztásnál kell fizetni, viszont a felső határértéket csökkentették 300-ról 255 kilowattórára. A gáznál is marad a kompenzáció, vagyis 0,31 lej kilowattóránként a fogyasztástól függetlenül. A kis- és középvállalkozások, az élelmiszeripar, a mezőgazdasági termelők a fogyasztás 85 százalékára kapnak kompenzációt – írja az Agerpres.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter koordinálásával

az RMDSZ támogatási rendszert fog kidolgozni azok számára is, akik fával vagy faalapú tüzelőanyaggal fűtenek,

hiszen ezek ára is jelentősen nőtt, megháromszorozódott.

Kelemen beszélt arról is, hogy az őszi ülésszak folyamán két oktatási törvényt, egy közoktatási törvényt és egy felsőoktatási törvényt fognak elfogadni Bukarestben. A szövetség a nyár folyamán egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hogy olyan törvények születhessenek, amelyek megőrzik az anyanyelvi oktatást, a versenyképességre és a minőségre fókuszálnak, ugyanakkor biztosítják a szükséges finanszírozást mind az állami, mind a felekezeti, mind pedig a magánoktatásban.

„Amennyiben sikerül egy olyan tartalmi egyezséget kötni a koalícióban, a kormányban, amely számunkra elfogadható, akkor azon leszünk, hogy az oktatási törvényeket felelősségvállalással fogadja el a kormány. Ez így történt ezelőtt 11 évvel is, és ezt azért tartjuk fontosnak, mert másképpen minden egyes cikkelyhez módosító javaslatokat fognak benyújtani, különösen a kisebbségi oktatással kapcsolatos cikkelyekhez, és ezeknek a kivédése sokkal egyszerűbb, ha felelősségvállalással fogadja el a kormány” – idézte a miniszterelnök-helyettest az RMDSZ közleménye.

A kisebbségi törvényről az ősz folyamán az RMDSZ egyeztetni fog a koalíciós partnerekkel,

és bár a háborús helyzet ennek sem kedvez, a miniszterelnök-helyettes azt reméli, hogy a koalíciós tagokat sikerül meggyőzni annak támogatásáról.

„Az RMDSZ egy jó törvényt akar elfogadtatni, és nem egy kommunikációs maratonba belefogni. Ez nem egy politikai verseny, nem arról szól, hogy ki a győztes, ki a leghangosabb, hanem hogy egy olyan törvényt fogadjunk el, amely a nemzeti közösségeknek, így a romániai magyaroknak is megteremti azt a törvényes keretet, amely az identitás megőrzésének az intézményes formáit, a döntési mechanizmusokat tartalmazza” – tette még hozzá.

A schengeni csatlakozás kapcsán Kelemen Hunor elmondta:

méltánytalan, ami Romániával 2011 óta történik, hiszen a schengeni csatlakozás technikai feltételeit az ország már teljesítette.

Most ismét abban bíznak, hogy év végéig, jövő év elejéig előrelépés történik, és az Európai Unió tagállamai támogatják Románia csatlakozását.

2022. szeptember 02., 19:06

https://kronikaonline.ro/belfold/kelemen-hunor-az-rmdsz-szamara-a-cel-tovabbra-is-a-csaladalapitas-es-a-gyermekvallalas-tamogatasa-marad

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: