//
most olvassa...
Politika

Várhatóan egy hónapon belül dönt Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán a diszkriminációellenes tanács – Transtelex/+

Tegnap tárgyalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 23-án, Tusványoson tett kijelentései kapcsán azt a feljelentést, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru képviselő nyújtott be. A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

A feljelentésben Muraru idézi Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – idézte Muraru a magyar miniszterelnököt.

Magyarország Bukaresti Nagykövetsége a szeptember 1-jei meghallgatásra sem képviseletet, sem írásos álláspontot nem küldött.

Az ügyben döntés körülbelül egy hónapon belül várható, tájékoztatta a Transtelexet Asztalos Csaba, a Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Asztalos egyébként nem volt jelen az ügy tárgyalásánál, tartózkodását azzal indokolta, hogy a tusványosi beszédet követően álláspontot fogalmazott meg, amely szerint Orbán Viktor nem vonható felelősségre kijelentései miatt Romániában, hiszen egy másik állam miniszterelnöke, és mint ilyen, immunitást élvez. Egyébként Muraru ügyvédei hivatalosan is kérték Asztalos kivonását az ügyből, azonban az elnök döntésével a kérelmük okafogyottá vált.

Asztalos Csaba a Hotnewsnak azt nyilatkozta, álláspontja megfogalmazásakor még csak nem is feltételezte, hogy valaki feljelentést tesz majd a magyar miniszterelnök ellen és megjegyezte: Romániában precedens nélküli az, hogy egy másik állam vezetőjét felelősségre vonják.

Kertész Melinda

2022. szeptember 2., 12:57

https://transtelex.ro/kozelet/2022/09/02/orban-viktor-tusvanyosi-beszed-orszagos-diszkriminacioellenes-tanacs-dontes

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: