//
most olvassa...
Politika

Találkozót kezdeményez a bánffyhunyadi magyar bölcsőde ügyében a Román–Magyar Fórum – Krónika/+

Nyílt levében hívja találkozóra az érintett feleket a bánffyhunyadi magyar bölcsőde ügyében a Román–Magyar Fórum.

• Fotó: Rostás Szabolcs

 

A Bánffyhunyad polgármesterének, a bánffyhunyadi helyi tanácsnak, a Kolozs megyei tanfelügyelőségnek, az Erdélyi Református Egyházkerületnek, illetve a bánffyhunyadi református egyházközségnek címzett nyílt levélben a kolozsvári civil szervezet találkozót kezdeményez a kisvárosban etnikai feszültséget keltő ügyben.

Emlékeztetnek, hogy a Román-Magyar Fórum célja egy olyan együttélési modell felépítése a romániai magyar nemzeti közösség és a többségi románság között, amely a kölcsönös megismerésen és egymás elfogadásán alapul.

Arra is kitérnek, hogy szomorúan értesültek a bánffyhunyad helyi tanácsban történt incidensről, melyben a többségi tanácsosok elutasították a magyar kormány támogatásával épített ingatlan önkormányzati kezelésbe vételét. I. Ferdinánd román király szavait idézik, aki azt mondta: „nem a falak teszik az iskolát, hanem a benne uralkodó szellem”.

„A Román-Magyar Fórum ezzel a vezérelvvel összhangban szeretne megoldást találni erre a patthelyzetre, hogy a bánffyhunyadi református egyházközség óvodának és bölcsődének szánt épülete az együttélés, a kölcsönös tisztelet és a jó megértés szellemének ápolására szolgáljon a bánffyhunyadi közösség minden lakója között”

– áll a közleményben. Ebben Györke Zoltán, a Román-Magyar Fórum elnöke és Dragoș Sdrobiș alelnök találkozóra hívja az összes érintett felet. Ezen, mint írják abból kiindulva vitatnák meg a helyzetet, hogy a gyermek, azaz az oktatási folyamat fő kedvezményezettjének az érdeke kell legyen az irányadó a helyzet megoldása során.

Bánffyhunyadi református lelkész: mindenről szó esett, csak a gyerekek érdekeiről nem

Elutasította a magyar kormány által épített óvoda működtetését a tanács Bánffyhunyadon

 

2022. szeptember 08., 13:19

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/talalkozot-kezdemenyez-a-banffyhunyadi-magyar-bolcsode-ugyeben-a-romannmagyar-forum

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: