//
most olvassa...
Politika

Edupedu: politikai alapon választhatták ki az iskolákat a Meleg ebéd-programra – Maszol/+

Idén immár hetedik éve – továbbra is kísérleti jelleggel – folytatódik a Meleg ebéd-program. Az oktatási minisztérium nemrég közzétette a programban részvevő iskolák listáját, ezúttal 300 iskolát válogattak be a projektbe. Az Edupedu.ro portál elemzése szerint az iskolák kiválasztása politikai alapon történhetett, hiszen a programba idén bevont tanintézetek több mint 63 százaléka olyan településen található, ahol PNL-s polgármester van. Az RMDSZ-nek csak 5,6 százalékban van polgármestere azokon a településeken, ahonnan iskolákat választottak ki.

Mint írtuk, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter még nyár elején jelentette be, hogy idén ősztől 300 iskolára terjesztik ki a Meleg-ebéd programot, eddig ugyanis 150 iskola vett részt a projektben. A kezdeményezés még 2016-ban indult el kísérleti jelleggel, amelyet azóta sem terjesztettek ki országos szintre.

Összesen 140 ezer tanuló részesülhet naponta meleg ebédben. Az étkeztetés költségvetése több mint 354 millió lej, ez tízszer nagyobb a 2016-ban meghatározott összegnél. A Meleg ebéd-projektet a Cioloş-kormány idején indították el, kezdetben 50 iskolában tesztelték.

A kiválasztott iskolák listáját augusztus 31-én tették közzé. Az Edupedu.ro összehasonlító elemzése szerint a 300 tanintézetet tartalmazó listán 161 új iskola szerepel. A projekthez most csatlakozott iskolákból pedig 102 olyan településen található, ahol PNL-s a polgármester (63,4 százalék), valamint 35 településen PSD-s az elöljáró (21,7 százalék). Az RMDSZ-nek csak 5,6 százalékban van polgármestere azokon a településeken, ahonnan iskolákat választottak ki.

Korábban Szabó Ödön parlamenti képviselő, oktatási szakpolitikus a Maszolnak elmondta, a Meleg ebéd-program hozzájárul az iskolaelhagyás csökkentéséhez, azonban ez a projekt nem elegendő. Szerinte „a gyerekkel foglalkozni is kell. Mindig is hangoztattuk azt, hogy szükség van felzárkóztató programokra. Szükség van a délutáni oktatásra is, arra, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. A Meleg ebéd-program tehát a mi elképzelésünk szerint önmagában nem elégséges” – hangsúlyozta.

Szerinte ezt egy felzárkóztató délutáni oktatási programmal kell kiegészíteni, ami nem feltétlenül csak a szegénységben élő gyerekeknek szól, ugyanis előnyt jelenthet azoknak is, akiknek a szülei esetleg külföldön dolgoznak, vagy szükségük van több felkészülésre. „A délutáni oktatás kiváló lehetőség lehet a tehetséggondozásra is” – tette hozzá Szabó Ödön.

Kiemelte, egyszerű oka van annak, hogy a programot nem terjesztették ki országos szinten, mégpedig a források hozzárendelése. Ez azt jelenti, hogy a projektet abban az esetben lehet szélesebb körben is bővíteni, ha pénzt rendelnek mellé. Amennyiben nincs elég forrás, kénytelenek kísérleti programként működtetni a projektet.

B. M.

2022. szeptember 12., 11:17

https://maszol.ro/belfold/Edupedu-politikai-alapon-valaszthattak-ki-az-iskolakat-a-Meleg-ebed-programra

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: