//
most olvassa...
Politika

Júliusban 0,1 százalékkal csökkent a nettó átlagbér – Krónika/+

Az országos bruttó átlagbér 8 lejjel (0,1 százalékkal) 6405 lejre csökkent júliusban júniushoz képest, a nettó átlagbér pedig 3975 lej volt, két lejjel (0,1 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A legnagyobb nettó átlagbért – 9549 lej – az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet – 2273 lej – pedig a vendéglátóiparban.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban emelkedett az átlagbér, a legnagyobb mértékben a raktározás és a szállítást segítő tevékenységek ágazatában (6,6%).

4 és 6 százalék közötti béremelkedést jegyeztek a villamos- és hőenergia, valamint a földgáz termelésének és elosztásának ágazatában, a ruházati termékek gyártásának, a gépek, berendezések javításának, karbantartásának és beszerelésének ágazatában, a mezőgazdaságban, légi szállításban, bányászatban. A növekedéshez főleg az éves, negyedéves, féléves vagy a rendkívüli teljesítményért járó prémiumok és egyéb juttatások járultak hozzá, ugyanakkor több cégnek nőttek a bevételei.

Bizonyos gazdasági ágazatokban azonban csökkent az átlagbér júliusban.

A legnagyobb mértékű csökkenés (14,2 százalékos) a kiadói tevékenységekben következett be, míg 4 és 7 százalék közötti volt a csökkenés a gépek és felszerelések gyártásának, a számítógépek és más elektronikus cikkek gyártásának, a kokszipari és kőolajfeldolgozásból származó termékek gyártásának, dohányipari termékek gyártásának ágazatában, a szénbányászatban.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 6,6 százalékkal, a közigazgatásban 1,5 százalékkal, az egészségügyben pedig 1 százalékkal csökkent a nettó átlagbér júliusban júniushoz képest – közölte az Agerpres hírügynökség.

2022. szeptember 12., 13:18

https://kronikaonline.ro/gazdasag/juliusban-01-szazalekkal-csokkent-a-netto-atlagber

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: