//
most olvassa...
Politika

Vádat emeltek a barátnőjét az ügyészség szerint a Tárnica-tónál megfojtó Boné Ferenc ellen – Krónika/+

Emberölés alapos gyanújával vádat emelt a Kolozs megyei törvényszéki ügyészség a feltételezés szerint a barátnőjét idén májusban meggyilkoló Boné Ferenc ellen.

Boné Ferenc elfogása pillanatában, május 26-án • Fotó: Képernyőmentés

 

A nyomozó hatóság kedden, az erdélyi magyar közösséget megdöbbentő bűncselekmény elkövetése után közel négy hónappal jelentette be, hogy szeptember 8-án továbbította a bíróságnak a bűnvádi dossziét. A korábban a Sapientia-EMTE-n oktató Bonét a nyomozati szakasz folyamán végig előzetes letartóztatásban tartották, mégpedig a Szilágy megyei rendőr-főkapitányság fogdájában. Az ügyészség felidézi, hogy a feltételezett tettes idén május 21-én és 22-én több helyszínen is megfordult barátnőjével, M. Beátával a Kolozs megyei Gyalu, Jósikafalva, Havasrekettye, Meregyó, Nagykapus, Roskatelep, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu és Szamosfő térségében.

A közvádlók feltárták, hogy a gyilkosság a Tárnica-tó környékén történt: a férfi személygépkocsijában fizikailag bántalmazta 30 éves áldozatát, akinek halálát fulladás okozta.

A bűncselekmény elkövetését követően a 44 éves Boné autója csomagtartójába helyezte a nő holttestét, majd Kolozsvárra hajtott, majd innen Nagyváradra vette az irányt. Az ügyészség tájékoztatása szerint a feltételezett elkövető május 22-én, a 7.45 és 10.41 óra közötti időintervallumban, a Bihar megyei Nagybáród és Báródsomos települések határában, egy bozótos területen megszabadult a holttesttől. A feltételezett elkövetőt négy nappal később, május 26-án fogták el a nyomozók Nagyváradon, egy elhagyatott tehervagonban. A vádhatóság keddi közleményében sem tér ki arra, hogy a férfi hol tartózkodott ez idő alatt.

Bonét egyébként május 26-án őrizetbe vették, majd másnap előzetes letartóztatásba helyezték, vizsgálati fogságát azóta havonta meghosszabbította a Kolozs megyei törvényszék.

Sajtóinformációk szerint a férfi elfogása után beismerte tettét, kihallgatása során pedig állítólag azt vallotta, hogy nagyon szerette Beátát, és féltékeny volt arra, hogy a nőnek aktív társadalmi élete volt, számos projektben vállalt szerepet.

Boné Ferenc • Fotó: Boné Ferenc/Facebook

 

A feltételezett gyilkos egyébként korábban már elkövetett erőszakos bűncselekményt: 2020-ban nyolc percen át különös kegyetlenséggel ütlegelte és rugdosta a nyílt utcán az akkori barátnőjét. A Kolozsvár belvárosában éjszaka történt erőszakosságot térfigyelő kamerák rögzítették. A férfit az eset után felmondásra szólította fel a Sapientia EMTE, amelynek fotóművészet, filmművészet, média szakán oktatott, amit ő meg is tett. Az akkori bántalmazás ügyében a kolozsvári bíróság 2021 márciusában egy év három hónap börtönre ítélte Bonét, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet ellen nem fellebbeztek a felek, ezért az jogerőre emelkedett.

FRISSÍTVE – Elfogta a rendőrség a gyilkossággal gyanúsított Boné Ferencet, tehervagonban bujkált

 

Kádár Hunor kolozsvári büntetőjogász, egyetemi oktató a Krónikának korábban úgy vélekedett, a feltételezett elkövető számára az első, bántalmazásos eset miatt a bíróság által kiszabott pártfogói felügyelettel, pszichiátriai kezeléssel megakadályozható lett volna az emberölés. „A pszichiátriai kezelés egy biztonsági intézkedés, amelyet a bíróságnak kell elrendelnie, ha fennáll az a gyanú, hogy a személy pszichiátriai beteg. Szerintem Boné esetében fennállt ennek a gyanúja. Legalábbis ha valaki perceken keresztül brutálisan veri a barátnőjét, akkor egy bíróban fel kell merüljön az a felvetés, hogy ez nem egy normális ember, és hogy pszichiátriai problémái vannak” – vélekedett Kádár Hunor, hozzátéve, nem a pártfogói felügyelet kell észrevegye az ilyen jellegű problémákat, illetve megoldásokat kezdeményezzen, hanem a bíróság. Lapunk úgy tudja, hogy a 2020-ban elkövetett bántalmazásos bűncselekményt követően Boné egy idő után már egyáltalán nem vette igénybe pszichológus segítségét.

2022. szeptember 13., 14:57 • utolsó módosítás: 2022. szeptember 13., 16:10

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/vadat-emeltek-a-baratnojet-az-ugyeszseg-szerint-a-tarnica-tonal-megfojto-bone-ferenc-ellen

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: