//
most olvassa...
Politika

Megfogalmazta Bukaresttel szembeni kritikáit az Európa Tanács: problémás a korrupció és a sajtószabadság helyzete – Krónika/+

Még mindig számos tennivaló akad Romániában a korrupcióellenes küzdelem terén, mint ahogy a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás helyzetével sincs minden rendben – derül ki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének országjelentéséből.

• Fotó: Wikipédia/Adrian Grycuk

 

A dokumentum elkészítésével megbízott testület szerint az ország jelentős előrelépést ért el a demokratikus intézmények működéséhez szükséges elvárások teljesítése terén, és kikérték az ET alkotmányjogi szaktestülete, a Velencei Bizottság álláspontját az igazságügyi reform keretében kidolgozott három jogszabály – a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, az igazságügyi rendszer megszervezéséről szóló és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvény – kapcsán.

A portugál szocialista Edit Estrela és a litván liberális Krista Baumane által kidolgozott jelentés mindazonáltal számos aggodalmat fogalmaz meg a sajtószabadság, a médiapluralizmus és a roma kisebbséghez tartozó személyek inklúziója kapcsán.

Továbbá amiatt is, hogy Románia azon országok egyike, ahol az Emberi Jogok Európai Bíróságának legtöbb ítéletét hagyták figyelmen kívül. Az ET parlamenti közgyűlése emiatt számos elvárást fogalmazott meg Bukaresttel szemben.

A korrupcióellenes küzdelem terén például a kormánynak folytatnia kell a korrupcióellenes stratégia gyakorlatba ültetését, és politikai támogatást kell nyújtania annak hatékony megvalósításához, a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően kell módosítania a Büntető Törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartást, emellett hatékonyan meg kell oldania a létszámhiányt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA).

A sajtó terén megfogalmazott elvárások között szerepel, hogy a kormány szavatolja az információhoz való szabad hozzáférést rögzítő jogszabályok érvényesülését, az Országos Audiovizuális Tanács függetlenségét oly módon, hogy egyértelmű szakmai követelmények alapján választják ki a tagjait. Biztosítania kell a sajtóban a tulajdonosi körök átláthatóságát, garantálnia a szerkesztői szabadságot, és olyan jogszabályokat kell elfogadnia, amelyek kötelezővé teszik a pártok és a sajtóorgánumok közötti olyan titkos szerződések nyilvánosságra hozatalát, amelyek lehetővé teszik, hogy közpénzeket folyósítsanak a média számára.

Emellett felszólítják a kormányt, hogy szavatolja az újságírókat érő zaklatások és megfélemlítő akciók elkövetőinek felderítését és megbüntetését.

Az igazságszolgáltatás terén a 2025-ig kitűzött reformfolyamat folytatását kérik, valamint azt, hogy az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények kidolgozásakor vegyék figyelembe a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) ajánlásait és aggodalmait. Emellett felszólítják a bukaresti kormányt, hogy fogadjon el olyan intézkedéseket, amelyek szavatolják a bírák és ügyészek függetlenségét az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló testület működése során.

Balogh Levente

2022. szeptember 15., 19:25 • utolsó módosítás: 2022. szeptember 15., 19:47

https://kronikaonline.ro/kulfold/megfogalmazta-bukaresttel-szembeni-kritikait-az-europa-tanacs-problemas-a-korrupcio-es-a-sajtoszabadsag-helyzete

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: