//
most olvassa...
Politika

Református kollégiumok tanévnyitója: a testedzés fontosságát hangsúlyozták a nagyenyedi tornakert átadóján – Krónika/+

A Bethlen Gábor Kollégium tornakertjének ünnepélyes átadásával vette kezdetét pénteken délután Nagyenyeden az erdélyi református kollégiumok tanévnyitó ünnepsége, a rendezvényen a mindennapi sportolás, a gyermekek lelki és szellemi fejlődésén túlmenően a testi nevelés fontosságát hangsúlyozták.

• Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

A szombaton tartandó nagyszabású tanévnyitóra Erdély valamennyi református kollégiuma – pedagógusokból és diákokból álló – küldöttséggel képviselteti magát a Fehér megyei városban. Potápi Árpád János, a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a tornakert avatóján mondott beszédében a sportnak az iskolai oktatásban betöltött szerepét hangsúlyozta.

Elmondta: a sport kitartásra tanít, ha sanyargatjuk önmagunkat, akkor a saját képességeinket próbáljuk fejleszteni, és ezek a képességek nemcsak a sportban hoznak a későbbiekben gyümölcsöket, hanem a tanulásban, a hivatásban, a munkában is.

,,Nem én leszek az első, aki a hitet és a cselekedeteket a sporthoz hasonlítom. Szent Pál apostol a Korinthusbeliekhez írott első levelében a szolgálatát is futáshoz hasonlította. Hitét és cselekedeteit, a szolgálata nyomán létrejött alkotását foglalta így össze. Úgy beszélt a szolgálatáról, az ő futásáról, mint amelyben megsanyargatta és engedelmességre késztette testét, hogy elérje a számára kitűzött célt” – fogalmazott a budapesti politikus, aki személyes példával is alátámasztotta a testedzés fontosságát. Elmondta, hogy rendszeresen fut, heti ötvenöt kilométert tűzött ki célul, amihez igen komoly szellemi és fizikális erőfeszítés kell. Mint fogalmazott, mindez azért fontos, mert a tervezést igénylő és fáradtságot eredményező tevékenység kitartásra sarkall. ,,Ezt a kitartást kívánom mindannyiuknak” – jelentette ki az államtitkár. Potápi azt javasolta, hogy szerte a Kárpát-medencében vezessék be a magyar oktatási modellt, ahol az iskolai élet mindennapos része a testnevelés. ,,Kimagasló pont lenne a nagyenyedi kollégium történetében, ha épp itt vezetnék ezt be először és innen terjedne el a külhoni magyarság életében” – érvelt a politikus.

• Fotó: MTI/Kiss Gábor

 

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a tornakert átadása azért is különösen fontos, mert a közösséget a sport világán keresztül tárja elénk. A sport, és az ennek keretében megélt közös erőfeszítés, játék és siker az egyik leghatásosabb közösségformáló tevékenység. Akik együtt sportolnak, azokat hosszú évekre összekötik a közös élmények. Azt kívánta hallgatóságának, hogy a tornakerthez hosszú és őszinte barátságok kötődjenek, és arra biztatta a diákokat és szülőket egyaránt, hogy legyenek büszkék a közös megvalósításokra.

• Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese szintén a sport fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, a Bibliában a lélek művelése mellett sok szó esik arról is, hogy a testet sem szabad elhanyagolni. ,,A Pál apostoli tanításban mindig előjön a test és a lélek kettőssége: a lelket Istentől kapjuk, a test a Szentlélek templomaként működik” – fogalmazott a lelkipásztor. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy az évszázadok folyamán a református egyház számára kiemelkedően fontos volt az oktatás, ami nem csak arra irányult, hogy az elmét és a lelket nevelje, hanem ebben fontos szerepet töltöttek be a tornakertek is. Az egyházi elöljáró szerint a református egyház ma is abban érdekelt, hogy fenntartsa iskolahálózatát.

• Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

Kolumbán Vilmos József arra biztatta a gyerekeket és ifjakat, hogy válasszák ezt a képzési formát; mint mondta, az iskolahálózat nem csak a tudományokat adja át, hanem a lelket és a hitet is műveli.

Oana Badea, Nagyenyed polgármestere az ünnepi beszédek előtt bemutatott tornagyakorlatok kapcsán nosztalgiázva emlékezett vissza gyerekkorára, amikor hasonló gyakorlatokat végzett. Mint fogalmazott, a tornakerti gyakorlatokból kiszűrődő hangok alapján ma is figyelemmel követi a kollégista diákok edzéseit. ,,Nagyenyed közössége gazdagabb azzal, hogy létezik e nagy hagyományokkal rendelkező iskola. Nem ismerek még egy olyan enyedi iskolát, ahol annyira őriznék a hagyományokat, mint önöknél. Munkájukhoz gratulálok!” – fogalmazott a polgármester, aki szerint Nagyenyed a nemzetiségek közötti együttélés modelljévé válik.

“Ez a modell nem magától értetődő, hanem tanulással, toleranciával, egymás hagyományainak elfogadásával, és nagyon sok bölcsességgel építjük” – zárta beszédét a város polgármestere. Lőrinc Helga alpolgármester a sport fontosságánál maradva arra hívta fel a figyelmet, hogy a város vezetőségének eltökélt szándéka egy tanuszoda felépítése. “Azt akarjuk, hogy minden nagyenyedi diák megtanuljon úszni, mire az iskolát elvégzi” – fogalmazott sommásan az RMDSZ-es elöljáró.

• Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója az iskola négyszáz éves évfordulójának ünnepsége kapcsán felsorolta a tavaly novemberben elkezdődött, és idén novemberben befejeződő rendezvénysorozat főbb állomásait. Amelynek fontos mozzanata, hogy az éveken át épülő-szépülő kollégium munkálatai a végéhez értek a tornakert ünnepélyes átadása nyomán.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője • Fotó: Szakács Tamás

 

Az igazgató köszönetet mondott a magyar kormány képviselőinek, személyesen Potápi Árpád János államtitkárnak és Brendus Réka főosztályvezetőnek, a kollégium véndiákjának, akik végig támogatták Erdély immár legkorszerűbb magyar kollégiumának a fejlesztését. Szőcs Ildikó kiemelte a város vezetőségével fenntartott kiváló kapcsolatukat is, amely szerinte nem kényszerű együttműködésről szól, hanem őszinte partneri kapcsolatot jelent.

Makkay József

2022. szeptember 16., 19:42 • utolsó módosítás: 2022. szeptember 17., 10:05

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/reformatus-kollegiumok-tanevnyitoja-a-testedzes-fontossagat-hangsulyoztak-a-nagyenyedi-tornakert-atadojan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: