//
most olvassa...
Politika

Madéfalván felavatták a magyar állam támogatásával kibővített óvodát és bölcsődét – Maszol/MTI+

A székelyföldi Madéfalván a XII. Hagymafesztivál keretében avatták fel vasárnap a magyar állam támogatásával kibővített óvodát és bölcsődét.

Fotó: MTI

 

Az avatóünnepségen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a magyar állam mintegy 400 millió forintos támogatást nyújtott a római katolikus egyház beruházásához, amellyel beépítették a meglévő Micimackó óvoda tetőterét. Így az épület immár öt óvodai csoportnak és egy bölcsődei csoportnak tud korszerű ellátást biztosítani.

Az államtitkár azért tartotta fontosnak a magyar állam pénzforrásaiból megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, mert általa nemcsak a magyar, hanem a vegyes házasságban születő gyermekek számára is biztosított a magyar nyelvű óvodai képzés. Hozzátette: mindezt a gyermekek szocializációs folyamatának a legfontosabb korszakában nyújtják. A magyar óvoda egyben ahhoz is hozzásegíti a családokat, hogy az óvoda után magyar iskolába írassák a gyermekeiket. Potápi Árpád János megjegyezte: elsősorban a vegyes lakosságú településeken, és a szórványban jelentős az a megtartó hatás, amit az óvoda tud nyújtani.

A kibővített óvodaépületet Kerekes László római katolikus segédpüspök szentelte fel. Az avatóünnepségen részt vett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a térség szenátora, és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Az épület kibővítése során a korábbi 495 négyzetméteres óvodát a tetőtér beépítésével 782 négyzetméteresre bővítették: a tetőtérben 20-20 gyerek befogadására alkalmas 3 óvodai termet alakítottak ki a hozzá tartozó illemhellyel és raktárhelyiséggel. Emellett kibővült a fűtés-, víz- és villanyhálózat, és az óvoda biztonsági rendszerei is kiépültek. Az óvoda és bölcsőde valamennyi termét új bútorral, korszerű oktatási eszközökkel, játékokkal látták el, és megújították az óvoda udvarán kialakított játszóteret is.

2022. szeptember 18., 17:00

https://maszol.ro/belfold/Madefalvan-felavattak-a-magyar-allam-tamogatasaval-kibovitett-ovodat-es-bolcsodet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: