//
most olvassa...
Politika

„Megünnepeljük a nyelvet, a kultúrát” – Nyugati Jelen/+

Jóllehet a rendezvénysorozat már korábban megkezdődött Vajdahunyadon, a 13. Hunyad megyei magyar napok hivatalos megnyitójára szombaton, Déván került sor. A szervezők egész napos szabadtéri rendezvényt terveztek a művelődési központ előtti téren, az esős idő azonban megváltoztatta a terveket. Az előadások bent, a művelődési központban zajlottak, a gulyásfőzés pedig a magyar házban, onnan szállították át a kész ételt rendezvénysorozat helyszínére.

Minden szinten szinte minden

A program a legkisebbek fellépésével kezdődött, a Téglás iskola Pimpimpáré elnevezésű gyermekkórusának előadásával. Az elemi iskolások dalai elnyerték a közönség tetszését, Lengyel Izabella tanárnő szépen felkészítette őket. A  szomszédos Csernakeresztúr hagyományőrző egyesülete bukovinai székely néptáncokkal kényeztette el az egybegyűlteket, majd a csíkmadarasi néptánccsoport hagyományos székely néptáncokat mutatott be. A Szórvány-Székelyföld kapcsolat keretében érkezett háromszéki Százlábú néptáncegyüttes nemcsak székely, hanem cigány/roma táncokat is bemutatott. Közben a művelődési ház csarnokában a fiatalok különféle társasjátékokban mérték össze tudásukat-szerencséjüket.

Barcsay Ákos-díjak

Ezután került sor a Barcsay Ákos-díjak átadására. A kitüntetést évente ítélik oda olyan Hunyad megyei személyiségeknek, akik aktívan tevékenykednek közösségükért. A díjak átadásra magas rangú vendégek érkeztek. Házigazdáként Pogocsán Ferdinánd, Déva alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Florin Oancea, Déva polgármestere, Călin Petru Marian, Hunyad megye prefektusa, Alin Țambă, a Hunyad Megye Tanácsának alelnöke és Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának vezető konzulja mondtak üdvözlő beszédeket.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Románia miniszterelnök-helyettese gratulált a szervezőknek: „Akkor, amikor magyar napokat szervezünk itt, Hunyad megyében, vagy bárhol az országban, ünnepet tartunk. Megünnepeljük a nyelvet, a kultúrát, mindazokat az értékeket, amelyek alakítják az identitásunkat, és amelyek nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Számunkra minden nap magyar nap, magyarul gondolkodunk, magyarul örülünk, magyarul álmodunk. Gratulálok a Hunyad megyei Magyar Napok szervezőinek, és kívánom, hogy ugyanilyen lendülettel folytassák a jövőben is ezt a rendezvényt!”

Winkler Gyula EP-képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke is köszönetet mondott Kocsis Attila főszervezőnek, és a szervezők csapatának, vagyis „mindenkinek, aki Dévától Lupényig, Vajdahunyadtól Petrozsényig részt vállalt a rendezvények szervezésében. Aki már szervezett valaha eseményt, jól tudja, hogy mennyi kitartást, mennyi fáradozást követel ez a munka, és bizony, olykor bosszúságot is okoz, de megtapasztalhatta, mennyire jó érzés mosolyt varázsolni az emberek arcára, mekkora elégtétel összehozni a közösséget, megerősíteni a bennünket összekötő szálakat”.

Hunyad megyében évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kap Barcsay Ákos-díjat, egyet-egyet a történelmi egyházak és felekezetek, az oktatási területen tevékenykedőknek, a civil szféra képviselőjének ítélnek meg. A pedagógustársadalom kiváló képviselőjeként díjazták Oprișa Melinda óvónőt, tanárt és közösségszervezőt, aki a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum pedagógusaként formálja a felnövekvő nemzedéket. Barcsay Ákos-díjban részesült Benedekfi Dávid, az RMDSZ lupényi elnöke, aki a Zsil-völgyi magyar kulturális élet elkötelezett szervezőjeként közösségépítő tevékenységéért kapta meg az elismerést. Már a kommunista időkben is önkéntes közösségépítő munkába kezdett, zaklatta is ezért a Securitate, a rendszerváltás után pedig több mint 300 magyar rendezvényt szervezett Lupényban és a tágabb Zsil-völgyében. Szintén Barcsay Ákos-díjban részesült Főcze Imre – Bonaventura atya –, a dévai Szent Antal Plébániatemplom plébánosa, a Ferences Biciklitúrák kezdeményezője és szervezője, az Erdélyi Mária Út Egyesület tevékenységének segítője, aki zsúfolt programja miatt nem vehette át személyesen a kitüntetést.

Gulyás és rock

A díjazási ünnepség után a közönség az előtérbe vonult, ahová megérkezett a finom gulyás. A magyar ház udvarán ugyanis hat üstben készült a hagyományos magyar étel, több változatban: klasszikus krumplis gulyás, babgulyás, csípősebb vagy kevésbé fűszerezett formában – mindenki a kedve szerint választhatott, sokan több félét is kóstoltak. S nemcsak gulyást fogyasztottak, a palacsintáért is sorban álltak.

Gulyás után jöhetett a rockzene. Az esti órákban három előadásra került sor. Előbb a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium véndiákjai által alapított HóHányók léptek fel, majd a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő elméleti líceum rock-együttese, a Salamon’s Jam Orchestra. Mindkét erdélyi magyar rock-együttes saját szerzeményeit és örökzöld klasszikus darabokat adott elő. Az est fénypontja a végére maradt, amikor a magyarországi Mobilmánia és Vikidál Gyula lépett színpadra. Közismert és közkedvelt dalokkal kényeztették el a dévai közönséget, amely gyakran együtt énekelt a zenészekkel. Vikidál és a Mobilmánia nagyszerű hangulatot teremtettek, lázba hoztak a közönséget, amely vastapssal jutalmazta a magyarországi vendégek felemelően szép előadását.

Végül is a magyar napok célja nemcsak kultúránk és hagyományaink ápolása, megőrzése és átadása, hanem a közösségi szellem és az összetartozás megerősítése, hangsúlyozta Kocsis Attila főszervező. Ilyenkor eljönnek a Hunyad megyei szórványba a székelyföldi, magyarországi testvérközösségek képviselői, a közös ünneplés pedig erőt ad a helyi közösségnek.

Képek: (Dulinszki László fotók)

Chirmiciu András

2022. szeptember 18., 19:28

https://www.nyugatijelen.com/jelenido/megunnepeljuk_a_nyelvet_a_kulturat.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: