//
most olvassa...
Politika

Összefogásból eredő folytonosság: immár a 100. tanév rajtolt el az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban – Krónika/+

Több mint ötszáz diákkal indította századik tanévét az aradi Csiky Gergely Főgimnázium. Az intézmény megmaradását az évek során több tényező is veszélyeztette, a folytonosság pedig sok esetben az aradi magyarság összefogásán múlt. Spier Tünde igazgató bizakodó, mint a Krónika megkeresésére megfogalmazta: reméli, száz év múlva is magyar gyerekek fognak tanulni az intézményben.

Folytonosság. Immár századik tanévet kezdték meg az aradi magyar főgimnáziumban • Fotó: Ilona János/Csiky Gergely Főgimnázium Arad

 

Különleges jelentőséggel bír az idei iskolakezdés az aradi Csiky Gergely Főgimnázium történetében, az intézményben ugyanis kezdetét vette a századik tanév. Az egyetlen magyar nyelvű Arad megyei középiskolának számos városvezetési és kormányzati döntésen kellett átküzdenie magát, hogy egy évszázaddal a 1923-as felszentelés után is több mint ötszáz diákkal indítsa a tanévet.

Viharos évek

Amint arról egy történeti áttekintőben Matekovits Mihály matematikatanár beszámolt, a centenáriumi évforduló azért is számít rendkívülinek, mert az intézmény megmaradását az évek során több kormányzati döntés is veszélyeztette, a folytonosság pedig sok esetben az aradi magyarság összefogásán múlt.

A Kálvin János utcai telket, ahol az intézmény ma is működik, a katolikus egyház azt követően vásárolta meg 1919-ben, hogy a Katolikus Főgimnázium épületét a városvezetés – az ország hivatalos nyelvére hivatkozva – átvette, és Moise Nicoară Gimnázium név alatt működtette tovább.

Következő „hidegzuhanynak” számított, amikor évekkel később megvonták az intézmény nyilvánossági jogát, a diákoknak pedig minden félévkor és év végén román iskolában kellett vizsgázniuk.

De volt időszak, amikor az iskola tagozattá minősülve egy román oktatási intézmény égisze alatt működött, vagy egy másik iskolacsoporttal kellett osztoznia az épületen. A tanintézet számára csak 2001 hozta meg az érdemi változást, amikor hosszas huzavona után jóváhagyták, hogy egyedüli intézményként működjön az egykor megvásárolt területen.

• Fotó: Ilona János/Csiky Gergely Főgimnázium Arad

 

Széles körű felújítás

Azóta az iskola vezetői folyamatosan lépéseket tesznek az intézmény infrastrukturális fejlesztése és az oktatás minőségének megőrzése érdekében. Spier Tünde, az iskola igazgatója szerint óriási eredmény, hogy a több mint két éve tartó felújítási munkálatok után idén minden osztály az iskola épületében kezdhette a tanévet. A Krónika megkeresésére az intézményvezető elmondta, hogy tavaly öt osztálynak kellett a minorita rendházban és a bölcsőde épületében működnie az átmeneti állapotok miatt.

“Az elmúlt két év során felújítottuk a fűtésrendszert és az elektromos hálózatot, illetve valamennyi osztálytermet és folyosót kifestettük.

Emellett modern tűzvédelmi rendszert szereltünk, és szigeteléssel együtt újult meg a teljes alagsor is” – osztotta meg. Bár a munkálatok még nem fejeződtek be, ez csak annyiban befolyásolja az oktatás menetét, hogy a tornaterem és a kisudvar egyelőre használaton kívül van.

• Fotó: Ilona János/Csiky Gergely Főgimnázium Arad

 

Eleget tenni a diákok és a szülők igényeinek

Az elméleti és szakoktatást is lefedő Csiky Gergely Főgimnáziumban idén 522 diák kezdte meg a tanévet, míg az intézményhez tartozó Kincskereső óvodában 50, a bölcsődei csoportban pedig 23 gyerekkel indult a tanév. Az aradi magyar szülőknek így lehetőségük van, hogy gyermekük taníttatását teljes egészében, bölcsődétől érettségiig az intézményen belül biztosítani.

A középiskolás diákok két elméleti – a matematika-informatika és természettudományok, illetve a társadalomtudományok – szak közül választhatnak, illetve beiratkozhatnak a technológiai profilú osztályba is, ahol a közgazdaságra és a turizmusra esik nagyobb hangsúly. Azt, hogy az iskolában minőségi oktatás zajlik, a nyári érettségi átlagok is bizonyítják, amelyek az országos átlag fölöttiek voltak, az intézménynek azonban évről évre meg kell küzdenie a szórványlétből fakadó gyereklétszám-csökkenéssel.

“A sikerélmények mérsékeltek, és csak hosszú távon derül majd ki, hogy mennyire eredményesek a tevékenységeink.

Mi képességeinkhez mérten megteszünk mindent, hogy diákjaink és a szülők meg legyenek elégedve mind a tanulási szinttel, mind az iskolán kívüli tevékenységek szervezésével” – mutatott rá az iskola igazgatója. Mint mondta, igyekeznek figyelembe venni mind a szülők, mind pedig a diákok által megfogalmazott igényeket, mint ahogy a társadalomtudományok szak beindítása is egy régi hiányosságra adott válasz volt.

Bizakodó az igazgató

Spier Tünde bizakodó az intézmény jövőjét illetően, véleménye szerint elképzelhető, hogy a Csiky Gergely Főgimnáziumban egy évszázad múlva is magyar nyelvű oktatás fog folyni. „Mi ezért is dolgozunk: igyekszünk nem csak matematikára, történelemre, földrajzra oktatni diákjainkat, hanem emberségre és magyarságtudatra is.

Az idei előkészítő osztályba számos olyan kisgyerek iratkozott be, akinek a szülei annak idején hozzánk jártak iskolába.

Ha jól számolom, a mostani előkészítőseink nagyjából 25 év múlva hozzánk írathatják majd a gyerekeiket” – vázolta az intézményvezető. Azt is megosztotta továbbá, hogy az idei tanévben szervezett rendezvények mind a centenáriumi évforduló jegyében fognak zajlani, a főrendezvényt pedig 2023 őszére, az épület fennállásának századik évfordulójára fogják időzíteni.

Mint mondta, szeretnék méltóképpen megünnepelni, hogy az intézmény az elmúlt évszázadban kisebb-nagyobb kihagyásokkal igyekezett kiszolgálni az aradi magyar tanügyet és a helyi magyarságot.

Oláh Eszter

2022. szeptember 18., 08:59 • utolsó módosítás: 2022. szeptember 18., 12:05

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/elindult-a-100-tanev-az-aradi-csiky-gergely-iskolaban

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: