//
most olvassa...
Politika

Évtizedek múlva is lesz, aki anyanyelvükön szóljon a magyar betegekhez – Székelyhon/+

A Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem magyar tagozatának tanévnyitó ünnepségét tartották hétfőn este a marosvásárhelyi vártemplomban. Az esemény egyik biztosítéka annak, hogy évtizedek múlva is lesz Erdélyben magyar orvoslás – hangzott el a rendezvényen.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Évtizedek múlva is lesz, aki anyanyelvükön szóljon a magyar betegekhez

Ökumenikus – református, római katolikus, unitárius és evangélikus – istentisztelettel kezdődött a tanévnyitó, ahol az órarend miatt nem vehetett részt valamennyi diák, ám lélekben a szülők és hozzátartozók is ott voltak a vártemplom évszázados falai között. Mert „jó ehhez a közösséghez tartozni és a segítségével felemelkedni” – hangzott el a tanévnyitón.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Nagy Előd professzor, rektorhelyettes a hagyományról beszélt, amely szerint a magyar tagozat külön szervezi meg évek óta a tanévnyitót, majd

arra biztatta a diákokat, hogy vállalják magyarságukat, nyilvánítsák ki, hiszen szerepük van abban, hogy a magyar nyelvű orvosképzés megmaradjon.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Szász József docens, az orvostudományi kar dékánhelyettese gratulált a felvételt nyert diákoknak, ahogy mondta, „a komoly befektetett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét”.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsa elnöke is köszöntötte a gólyákat, majd elmondta, meggyőződése, hogy azért választották ezt az egyetemet, mert hivatást éreztek a gyógyítás iránt.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja az anyaország kormánya nevében köszöntötte a tanárokat és diákokat, és a szülőföld, az anyanyelv jelentőségéről beszélt, arról, hogy

a hétfő esti tanévnyitó is biztosítéka annak, hogy évtizedek múlva is lesz Erdélyben magyar nyelvű orvoslás, lesz, aki anyanyelvükön szóljon a magyar betegekhez.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Ahogy hangsúlyozta, nincs önálló állami magyar egyetem és önálló magyar orvosképzés Erdélyben, de ez ne csüggesszen el senkit, mert az egyetem tanári közössége jól felkészült, és felkészíti a hallgatókat, hogy jó orvosok legyenek, illetve a magyar kormány támogatásáról is biztosította a diákokat.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

A tanévnyitó ünnepség a magyar és a székely himnuszok eléneklésével ért véget.

FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Antal Erika

2022. szeptember 19., 21:30 2022. szeptember 20., 15:27

https://szekelyhon.ro/aktualis/evtizedek-mulva-is-lesz-aki-anyanyelvukon-szoljon-a-magyar-betegekhez

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: