//
most olvassa...
Politika

Újabb össztűz a pitești-i szekusemlékműre – Krónika/+

Személyesen kérte számon a Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) ügyvezető elnöke, Florin Daniel Șandru azt az Argeș megyei, nyugállományú hírszerzési alkalmazottakat tömörítő szervezetet, amely az elmúlt héten Pitești-en emlékművet állított a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Szekuritáté „hőseinek”.

• Fotó: Facebook/ Adelina Radulescu

 

Șandru hétfőn délután ellátogatott a dél-romániai megyeszékhely hősi temetőjébe, hogy lerója kegyeletét az igazi hősök előtt, és „bocsánatot kérjen tőlük” az emlékmű miatt. Emellett azt is közölte, hogy találkozót kezdeményezett az emlékművet állíttató, nyugalmazott SRI-s tiszteket tömörítő egyesület vezetőivel, és felszólította őket, hogy nyilvánosan fejtsék ki álláspontjukat.

„Ma, 33 évvel a forradalom után, egy olyan Romániában, amely fájdalomra és szenvedésre építette demokráciáját, erkölcsi kötelességünk a kommunista rendszer hősei emlékének ápolása és az, hogy megmutassuk az igazságot a nyilvánosságnak” – szögezte le az elnök, aki hozzátéve: mivel az emlékművön álló felirat homályos értelmű, továbbra is annak elbontását szorgalmazzák.

Mint megírtuk, a csütörtökön felavatott emlékmű felirata szerint azon katonáknak állít emléket, akik a „láthatatlan fronton” tevékenykedtek „Románia alapvető értékeinek” védelméért.

Felemelte szavát az emlékmű ellen a Volt Politikai Foglyok Egyesülete is, amelynek elnöke, Sergiu Rizescu égbekiáltó arcátlanságnak nevezte, hogy emlékművet kaptak azok, akik embereket gyilkoltak és csonkítottak meg, illetve deportálták őket, és általában véve borzalmas bűnöket követtek el.

Leszögezte: a Szekuritáté tagjai számos bűnt követtek el a kommunista rendszer idején.

„Szomorú, hogy harminc év után ilyesmi történik, elkezdtek előjönni a patkányok az alagútból. Nem tűrhetjük az ilyesmit, és a nyilvánosság tudomására kell hoznunk” – mutatott rá felháborodottan Rizescu.

Felháborító Szekuritáté-emlékmű: a kommunizmus rémtetteinek népszerűsítését büntető törvényt szorgalmaznak

 

Balogh Levente

2022. szeptember 20., 19:44

https://kronikaonline.ro/belfold/ujabb-ossztuz-a-piteti-i-szekusemlekmure

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: