//
most olvassa...
Politika

A Louvre és a versailles-i kastély – Nyugati Jelen

A párizsi Eiffel-torony mellett a Louvre múzeum és a versailles-i kastély díszkivilágítását korábban lekapcsolják. Franciaország kulturális minisztere, (a libanoni származású – szerk. megj.) Rima Abdul Malak a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez jelképes intézkedés, annak érdekében, hogy a lakosságot energiatakarékosságra ösztönözzék.

A Louvre fényeit szombat este óta 11 órakor kapcsolják le a korábban megszokott hajnali 1 óra helyett, míg a versailles-i kastélyban este 10-kor oltják le a lámpákat az eddigi 11 óra helyett – írja az ATV.

Párizs polgármestere múlt kedden jelentette be, hogy a kialakult energiaválság miatt a megszokottnál több mint egy órával korábban, már este 11 óra 45 perckor lekapcsolják az ikonikus Eiffel-torony díszkivilágítását, ami eddig hajnali 1 óráig volt megvilágítva. Biztonsági okokból az utcai közvilágítást nem fogják korlátozni, de a többi közintézmény kivilágítását este 10 órakor lekapcsolják a francia fővárosban – írja a naphire.hu.

Az átlagos európai uniós, köztük romániai ember többnyire értetlenül áll a mai világ problémái előtt, annak rendkívül kedvezőtlen körülményeit érzékelve saját bőrén. Mindenekelőtt az inflációt – az élelmiszer- és üzemanyag-, fűtési stb. árakat – tekintve, hogy a megélhetési költségek egyre magasabbak. A kormányok nyújtotta, kényszerszülte támogatások egyre kevésbé tudják kiegyensúlyozni az életszínvonal-esés hátrányait.

Hogy napjainkban a párizsi Louvre múzeum és a versailles-i kastély díszkivilágítását bizonyos órák között lekapcsolták, lehet szimbolikus, talán követésre méltó gesztus, ami azonban, sajnos, az általános válságban csak minimális gyakorlati jelentőségű Európa, vagy a világ egészéhez viszonyítva.

Egészen közelről: Aradon például, a városközponti színház, a minorita és evangélikus templom, az ortodox katedrális (amúgy modern európai trendekhez sorakozó) díszkivilágítása tegnapelőtt, hétfőn este, még szemet gyönyörködtetően működött.

Ami a „mezei” – aradi, temesvári, enyedi, recicabányai stb. – polgárban azt a benyomást kelt(he)i: nincs komoly gond, a városvezetés ura a helyzetnek, nem dől be ilyen-amolyan híreszteléseknek, és tesz a Louvre és a versailles-i kastély kivilágítására vonatkozó elképzelésekre és határozatokra.

Bár úgy volna.

Európai uniós tagállam polgáraiként – akarva-akaratlanul, előnyünkre, hátrányunkra ­– beléptünk a táncba, amiből nagyon nehéz a kiszállás.

Louvre és versailles-i kastély-szindróma (mondjak szamárságot!) meg fog sokszorozódni Európában.

Csak ne menjen az európai civilizáció kárára.

Jámbor Gyula

2022. szeptember 21., 16:41

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/a_louvre_es_a_versailles_i_kastely.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: